Rozhodně si nemyslím, že vlašský ořech by bylo potřeba představovat. Ořešák královský roste na nejedné zahradě a není žádným tajemstvím, že je to strom, který dokáže i léčit. Však tomu odpovídá i jeho cena - nad ní v této předvánoční době zalomí rukama nejedna hospodyňka, která je nucena si tuto potravinu do cukroví koupit.
Na téma ořechů bylo také zde na Chytré Ženě už leccos napsáno. Všichni víme, že jsou chutnou potravinou. Nejen plody, ale i listy mají také spoustu příznivých účinků na naše zdraví a spolu s kůrou se využívají i v současné farmakologii. Svým složením ořechy patří k nejhodnotnějším potravinám vůbec.
V lidovém léčitelství má
ořešák královský dlouhou tradici. V některých zemích už po mnoho staletí lidé
ořešák uctívají jako symbol plodnosti: ořechy totiž obsahují hodně vitamínu E,
který posiluje činnost pohlavních orgánů a zvyšuje plodnost. Pod tvrdou skořápkou najdeme skutečnou
zásobárnu energie a živin pro naše nervy (už naše babičky přece věděly, že
ořechy jsou „na nervy“) a pro posílení organismu v době jeho
rekonvalescence. Vlašské ořechy měly dříve význam hlavně v těch oblastech,
kde byl během dlouhé zimy nedostatek jiných potravin.
Ořechy jsou totiž energeticky bohatou potravinou a jejich bílkoviny tělo velice dobře zpracovává. Olej, který se z vlašských ořechů získává, je nejen velmi chutný, ale také nesmírně zdravý. Vlašské ořechy obsahují 40 až 60 % tuku - z velké části ho tvoří zdravé omega-3 mastné kyseliny, které dokáží snižovat hladinu škodlivého cholesterolu, snižovat srážlivost krve a posilovat srdce - jsou dobrou prevencí srdečně-cévních onemocnění a chrání před infarktem. Snižování cholesterolu podporuje i vysoký obsah vlákniny a již zmiňovaný vitamín E. V ořeších dále najdete 11 až 16 % bílkovin a 15 až 23 % sacharidů. Navíc obsahují zinek důležitý pro játra nebo draslík s odvodňujícím účinkem. Dále nám nabídnou velké množství vitamínů řady B, vitamín C, hořčík, vápník, železo... Byl prokázán i obsah látek účinně chránících před rakovinou a ve výčtu jejich léčivých vlastností bychom mohli ještě pokračovat.
Nezapomínejte, že konzumace vlašských ořechů je sice zdraví prospěšná, ale neznamená to, že jinak můžete jíst cokoli „nezdravého“ - ořechy pouze omezují škodlivý vliv nasycených tuků. Ale ani jinak bychom to s jejich konzumací neměli přehánět, a to nejen kvůli jejich vysoké kalorické hodnotě. Léčebný efekt se projeví pouze při pravidelné a hlavně dlouhodobé konzumaci, přičemž postačí denně 5 - 10 ořechů.
Až vyrazíte na nákup, sáhněte raději po celých ořeších, protože při správném skladování vám vydrží mnohem déle než ořechy vyloupané. Jen je potřeba dávat pozor, aby na povrchu skořápky nebyla plíseň. Ve skořápce je můžete skladovat na chladném, tmavém a suchém místě klidně i celý rok a vyloupat je až těsně před jejich konzumací. Loupaným ořechům se bude nejlépe dařit v ledničce - nenechávejte je ale v sousedství s aromatickými potravinami, protože tuk obsažený ve vlašských ořeších velice snadno přejímá jiné pachy. Někdo dává přednost skladování v mrazničce. Neprospívá jim světlo, teplo a vlhko, jinak brzy žluknou.
Vlašský ořech je symbolem zimy a
Vánoc. Kdo by si bez nich dovedl představit vánoční cukroví? Možná by bylo
krásné zase oprášit i vánoční zvyky: jako děti jsme si u babičky pouštěly po
vodě svíčky ve skořápkách ořechů a dychtivě pozorovaly, kam naše lodička
dopluje. Pamatujete? V ještě dřívějších dobách měly ořechy své místo v magii
a byly považovány za kouzelné: o Štědrém večeru mlynáři házeli do mlýnských
náhonů hrst ořechů, aby bylo dost vody. Hrst ořechů se házela také do studánky,
aby měla sladkou vodu. Z výše zmiňovaných „lodiček“ se věštila budoucnost
a větvička ořešáku vložená pod polštář měla přivolat věštecké sny. No a když si
večer před Štědrým dnem dáte vlašský ořech k posteli, hned po probuzení ho
rozlousknete a sníte, pak si můžete být jistí, že vám celý rok dají pokoj
blechy a štěnice :-)
Nezbývá než všem popřát krásné a kouzelné Vánoce!
ChytráŽena.cz