Oranžová kořenová zelenina patří neodmyslitelně ke zdravému jídelníčku... Věděli jste ale, že ne vždy měla tuto barvu? Ve skutečnosti bývala žlutá nebo dokonce bílá! Mrkev k nám dorazila z Asie a v Evropě se začala hromadně pěstovat a šlechtit okolo 17. století. V roce 2012 pak vznikl Mezinárodní den mrkve, který je v České republice od roku 2014.
Proč je mrkev zdravá?
Pozor na mýty! Jíst mrkev nestačí...
Zrak je nejdůležitějším smyslovým orgánem, protože jím vnímáme až 80 % vjemů ze svého okolí. Zachovat si jeho ostrost je proto pro kvalitu života nezbytné! Mrkev sice jeho zdraví do jisté míry napomáhá, ovšem jen samotná konzumace této kořenové zeleniny nestačí. Hodně lidí se mylně domnívá, že když budou jíst hodně mrkve, brýle nebudou potřebovat. Bohužel to však nefunguje tak, že když schroupete každý večer jednu nebo dvě mrkve, udržíte si ostrý zrak až do stáří.
Dioptrickou vadu vám bohužel mrkev nevyléčí, i kdybyste ji jedli celý den. Kromě správné výživy je tu i řada dalších aspektů, které mají na váš zrak důležitý vliv: neprospívá mu například časté hledění na krátkou vzdálenost, zvláště pokud ostříte do elektronických zařízení jako je mobil, tablet či monitor. Během práce s počítačem dělejte přestávky! Důležité je také chránit zrak před úrazy (například ochrannými brýlemi při kutilských pracích či sportu) i škodlivým UV zářením (kvalitními slunečními brýlemi s ochrannou hodnotou UV 400).
Dobrý zrak ovlivňuje i vaše celkové zdraví!
Pokud špatně vidíte, přináší to celou řadu potíží. Hrozí například zvýšené riziko úrazů, v případě řidičů dokonce život ohrožující nebezpečí jak pro samotného šoféra, tak pro ostatní účastníky silničního provozu. Nesprávně zvolené dioptrie mohou navíc působit bolesti hlavy, únavu, nesoustředění... Obvykle se dioptrické vady korigují brýlemi, ty jsou ovšem v mnoha ohledech nepraktické. Komplikace způsobují při sportu či aktivním způsobu života, kdy hrozí jejich rozbití. V současné době navíc nositelům brýlí vadí nošení roušky a respirátorů, kdy dochází k mlžení skel a špatnému vidění. Další možnost korekce zraku představují kontaktní čočky, ale oční lékařky varují, že jejich nošení často provázejí nejrůznější obtíže, jako jsou suché či podrážděné oči, riziko zánětu při špatné manipulaci nebo hygieně...
Zdraví začíná na talíři! Co jíst pro zdraví očí?
• vitamin E (ořechy, obilné klíčky)
• vitamin C (ovoce a zelenina)
• nenasycené mastné kyseliny Omega 3 (ryby)
• zinek (luštěniny, vaječný žloutek)
• selen (tuňák, česnek)
• karotenoidy lutein a zeaxantin nebo mezozeaxantin (listová zelenina a bobulovité ovocné plody).
Zdroj, foto: Neovize