Čím drastičtější dieta, tím raději ji české ženy vyzkoušejí a čekají zázraky navěky. Jenže tak to není. Spousta diet dokáže udělat více škody než užitku. Ženy si během nich odvápní kosti, ztratí velké množství potřebných vitamínů, minerálů i živin a navíc si často vypěstují šediny a zhorší zrak.
Aby dieta fungovala, je potřeba správný mix živin, jednoduchý návod a jednoduchá příprava. Jakmile je ženy přestanou jíst, sníží se hladina hormonu inzulínu, který provokuje chuť na sladké a sníží se chuť na jídlo obecně.
Nejíst moučná jídla vypadá jako snadná záležitost, ale často se objeví jiný problém a tím je hlad. I to bylo potřeba vyřešit, stejně jako to, aby se tělo nepoškozovalo.
5 tipů na zdravá a chutná jídla, se kterými zaručeně zhubnete:
Vydatná snídaně - Pražená falešná omeleta
Potřebujeme: 1 zelenou papriku, 1 červenou papriku, menší cibuli, 2 slepičí bílky, sůl, pepř, drcenou červenou papriku
Postup: Na menší lžičce másla osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou a zelenou papriku. Osolíme, opepříme. Zalijeme rozšlehanými bílky a posypeme práškem z červené papriky. Smažíme z obou stran.
Zdravý oběd - Zelná polévka
Potřebujeme: 500 ml vývaru, 200 g kyselého zelí, 100 g hlívy ústřičné, malou cibulku, lžíci smetany 30%, drcený kmín dvouletý, sůl, pepř, lžičku másla
Postup: Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku kmínu a zalijeme vývarem. Krátce provaříme, aby zelí zůstalo křupavé. Necháme vychladnout, přidáme smetanu.
Zapečený špenát s vajíčkem a cuketou na česneku (porce pro 2 osoby)
Potřebujeme: 200 g listového špenátu, 200 g cukety, 3 slepičí bílky, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, menší cibuli
Postup: Na menší lžičce másla osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Zapékací mísu vyložíme pečicím papírem. Dáme do ní na kostičky nakrájenou cuketu a orestovanou cibulku. Jemně osolíme, opepříme. Zakryjeme listovým špenátem. Přidáme 2 stroužky rozmačkaného česneku. Opět osolíme, opepříme a přelijeme rozšlehanými bílky. V troubě pečeme na 150 °C 30 minut.
Svačina trochu jinak - Kedlubnová pomazánka na svačinu
Potřebujeme: 100 g kedlubnu, 100 g polotučného tvarohu (z vaničky), 20 g eidamu 20%, sůl, pepř, chilli papričku čerstvou nebo lžičku plnotučné hořčice, stevii
Postup: Kedlubnu i eidam nastrouháme najemno. Smícháme s tvarohem. Přidáme špetku soli, špetku pepře, velmi slabě přisladíme stevií. Přidáme malou lžičku plnotučné hořčice, případně chilli. Vše důkladně promícháme. Pomazánku můžeme namazat na kolečka okurky hadovky.
Náš tip: Tuto pomazánku lze připravit alternativně bez eidamu a mazat ji na olomoucké tvarůžky.
Večeře jako umění - Rolky debrecínky plněné vaječnou pomazánkou
Potřebujeme: 50 g debrecínské pečeně, 100 g polotučného tvarohu (z vaničky), dvě vejce uvařené natvrdo bez žloutku, 2 červené ředkvičky pálivé, petrželovou nať, sůl, pepř
Postup: Ředkvičky nastrouháme najemno. Přidáme špetku soli, špetku pepře, vše zamícháme do tvarohu. Přidáme petrželovou nať. Slepičí bílek vmačkáme vidličkou. Jednotlivé plátky debrecínské pečeně pak plníme pomazánkou a srolujeme.
Zdroj, ,foto: Ketofit.cz