Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto, slunce a zmrzlina

1. 05. 2009 | Diety
Jak to vlastně začalo...
Chladivá pochoutka má dlouhou historii, i když dnes stěží někdo přesně doloží, které mlsné jazýčky si na zmrzlině poprvé pochutnávaly. Již ve starověké Mezopotámii, asi před 4000 lety, sloužil led pro chlazení některých pokrmů studené kuchyně a bohatí lidé jej využívali i k chlazení potravin, aby tak prodloužili jejich trvanlivost.

Peršané si již ve starověku osvojili techniku uchovávání ledu uvnitř jakýchsi přírodních „chladniček", nazývaných „yakhchal“. Tyto konstrukce uchovávaly za pomoci větrníků led, dopravený z nedalekých hor od zimy bezmála až do léta. Bohatí Peršané si tak mohli vychutnávat chlazené lahůdky - např.zvláštní chlazený pokrm, podobný pudinku, jehož základem byla růžová voda, vlasové nudličky a led, ochucený šafránem, ovocem a dalšími aromatickými látkami. Tento pro nás nezvyklý pokrm je dodnes v Íránu podáván jako lahůdka.

Léto, slunce a zmrzlinaLedovými pochoutkami se nechávali hýčkat i egyptští faraoni. Podle záznamů již asi kolem roku 500 př.n..l. si pochutnávali na ovocných šťávách, smíchaných se sněhem. Podobným lahůdkám podlehli i antičtí Řekové, kteří pro movité občany sváželi z božského Olympu kusy ledu a sníh, jenž dochucovali ovocnými šťávami, medem a vínem, a prodávali jej v ulicích starověkých Atén.

Vynález, který umožnil výrobu zmrzliny a sorbetu, má kořeny v Číně, kde prokazatelně ve 12. století obkládali nádoby s ovocnými šťávami sněhem, smíšeným s ledkem, a tak dosáhli chemickou reakcí podchlazení směsi.

Na předchůdcích zmrzliny si pochutnávali například Alexandr Veliký, nebo o mnoho později císař Nero. Pro vládce říše Mughal sváželi ještě v 16. století celé karavany led a sníh z Hindúkuše do Dilli, aby mohl sultán potěšit své chuťové pohárky lahodnými sorbety.

O rozšíření zmrzliny se postarala i Kateřina Medicejská, která si po sňatku s Jindřichem II. s sebou přivezla do Francie své italské kuchaře i s tajemstvím výroby této tehdy velmi vzácné pochoutky. O sto let později byl prý anglický král Charles I. natolik uchvácen „mraženým sněhem“, že nabídl svému dvornímu kuchaři doživotní rentu s podmínkou, že tajemství výroby sněhově hebké, sladké lahůdky neprozradí.

Zmrzlina, jak ji známe dnes
Výrobu zmrzliny, jak ji známe dnes, umožnil vynález pana Blasiuse Villafrancy z Říma. V roce 1550 popsal ve svém spisu „Methodus refrigerandi“, že je možné dosáhnout bodu mrazu, když se ke sněhu přidá ledek nebo sůl. Díky tomu se mu povedlo vyrobit zmraženou krémovou směs. Že šlo o vynález významný je jisté: v roce 1676 byl ve Francii mj. ustaven nový cech mistrů chladičů ovoce a květin s více než 250 členy.

První ruční výrobník zmrzliny byl vynalezen v roce 1846. A to už zmrzlina Léto, slunce a zmrzlinavyráží na své vítězné tažení vstříc širokým vrstvám obyvatelstva – vznikají první kavárny, kde se podává i zmrzlina, a konečně v roce 1870 vzniká v Anglii první továrna na zmrzlinu. K evropské zálibě v mražené pochoutce se přidala v 18. století i Amerika, poté, co si první osadníci s sebou z Evropy přinesli také tajemství její výroby.

Chladivé osvěžení pro každého
K mohutnému rozšíření zmrzliny dochází hlavně ve druhé polovině 20. století, kdy se zlevňuje proces mražení. Významným vynálezem 20. století se také proces výroby tzv. lehké, nadýchané zmrzliny, která řadě výrobců umožnila prostřednictvím zašlehaného vzduchu i více než zdvojnásobit objem zmrzlinové hmoty, aniž by bylo potřeba více surovin, a tedy snížit náklady.

Jsou ale i zmrzliny, kde neplatíte „za vzduch“. Na našem trhu lze nalézt zmrzlinu, která je se svým minimem vzduchu pomyslnou metou a synonymem tzv. super-prémiové zmrzliny (více než 80% balení tvoří zmrzlinová hmota, max. 20% tvoří vzduchové bublinky, vzniklé během míchání hmoty). Navíc neobsahuje žádná „éčka“, tedy umělé příchutě, barviva, emulgátory nebo umělé konzervační látky.


A jak si zmrzlinu vychutnat?
Zkuste náš jednoduchý letní recept, kterým zaručeně nadchnete:

Jahodové gaspaccho (4 porce)
Budete potřebovat:
 - 100 g čerstvých jahod
Léto, slunce a zmrzlina - 100 g žlutého melounu
 - limetkovou šťávu
 - hnědý cukr
 - mátové lístky
 - zmrzlinu Strawberries and Cream (nebo Strawberry Cheesecake)

Meloun a jahody nakrájíme na maličké kostičky a dáme do misky. Zalijeme svařeným cukrem (asi 100 g cukru svaříme s vodou v poměru jedna ku jedné). Do sirupu přidáme velmi jemně nasekané lístky máty, dochutíme limetkovou šťávou a touto směsí zalijeme ovoce.

Nakrájený meloun s jahodami vložíme do skleniček a přidáme zmrzlinu (místo kopečku můžeme vykrojit velkým nožem kostku nebo řez). Nakonec ozdobíme čokoládovou tyčinkou.

Zdroj: Häagen-Dazs.eu

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
inšpirovali ste ma, dám si nanuk
Obrázek uživatelky
profil
Lidé si na ní uměli pochutnat již před 4 000 lety.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles