Smažený sýr, hranolky a hromada tatarky určitě zdravé nejsou, ale co zeleninový salát ochucený lžící majonézy? Kvalitní majonéza ke zdravé a vyvážené stravě patří, do svého jídelníčku ji můžete zařadit s čistým svědomím. Obsahuje totiž samé kvalitní suroviny včetně olejů, které prospívají zdraví. Například majonéza Hellmann´s se vyrábí z rostlinného oleje, tepelně ošetřených vajec, octa a hořčice, tatarská omáčka navíc obsahuje kousky zeleniny (okurky, cibule, pažitky), bylinky a koření.
„Žádná potravina není sama o sobě z pohledu nutričního složení nezdravá. Záleží na tom, jak často, v jakém množství a v jaké kvalitě ji do svého jídelníčku zařadíme,“ uvádí RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc., odborník na zdravou výživu.
Dobré rostlinné oleje…
Rostlinný olej, hlavní složka majonéz, je zdrojem zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, včetně esenciální Omega-3 mastné kyseliny (ALA, mastná kyselina alfa linolenová). Lidský organizmus si esenciální mastné kyseliny nedokáže vyrobit sám, a proto je musí přijímat ze stravy. Rostlinný olej pomůže vašemu tělu navíc zpracovávat vitamin A, E a K obsažený v zelenině. Tyto vitaminy jsou rozpustné pouze v tucích. Tělo potřebuje k jejich vstřebání právě tuky, třeba v podobě majonézy či tatarky. Napadá vás, že majonéza obsahuje velké množství vajec, a proto nemá ve zdravém jídelníčku co dělat? Omyl! V jedné sklenici majonézy nebo tatarky Hellmann´s o obsahu 250 ml je pouhá třetina jednoho vejce, což je zanedbatelné množství. Také obavy ze salmonelové nákazy jsou zbytečné. K výrobě majonéz se používají vejce, která jsou tepelně ošetřená. Díky tomu nemohou být kontaminovaná škodlivými mikroorganizmy...…pro celou rodinu
Zvýraznit chuť svého oblíbeného jídla lžící majonézy může v podstatě každý, dokonce i ten, kdo drží dietu. Samozřejmě nesmíte sníst celou sklenici na posezení, ale jedna polévková lžíce majonézy denně je i podle odborníků na zdravou výživu v pořádku. Dodá vám 50 až 100 kcal v závislosti na použitém druhu majonézy či tatarské omáčky Hellmann´s, což je 3 až 5 % z doporučené denní spotřeby energie pro dospělou osobu. Majonézy se nemusí vzdávat ani lidé, kteří drží nízkocholesterolovou dietu, ani těhotné a kojící ženy. Stejně tak můžete kvalitní majonézu dopřát i dětem (zhruba od šesti let věku), protože obsahuje zdraví prospěšné vícenenasycené mastné kyseliny a je u ní zaručena mikrobiologická bezpečnost. Navíc, dochutíte-li zdravou zeleninu trochou majonézy, budou ji děti jíst raději a častěji.Majonéza včera a dnes
„Recept na domácí majonézu najdeme v každé klasické kuchařce, která zpravidla doporučuje rozšlehat nebo umixovat žloutky se solí, za stálého rychlého šlehání přidat olej (nejprve po kapkách a potom tenkým pramínkem) a nakonec, když se směs spojuje na metle, přidat ocet nebo citronovou šťávu. Domácí přípravu majonézy sice usnadňují různé míchače, mixéry a roboty, ale nikdy s nimi nemůžeme dosáhnout takové rychlosti šlehání jako při průmyslové výrobě. Riziko, že se nám majonéza srazí nebo jinak nepovede, je poměrně velké. Nemáme-li dostatečné zkušenosti, musíme se spolehnout na systém pokus-omyl. To však zdaleka není jediné nevýhoda podomácku vyráběné majonézy. Zatímco domácí majonéza obsahuje 2 až 3 syrová vejce, ve stejném množství majonézy koupené v obchodu je méně vaječné složky, aniž by toto menší množství bylo na úkor kvality. Domácí majonéza vydrží v lednici 3 až 4 dny, ta z obchodu v původním neotevřeném obalu až 6 měsíců. Průmyslově vyrobená majonéza navíc nabízí profesionální přístup vývoje, hygienu výroby, výběr kvalitních surovin, definovanou konzistenci i senzorické vlastnosti.“Doc. Ing. Jiřího Bráta, CSc., manažer vývoje a jakosti
Zdroj: Hellmanns
ZUZI
ChytráŽena.cz