A proč jsou zelená kávová zrna lepší než ta hnědá? Protože pražením se obsah zdraví prospěšných látek snižuje, zde zejména o některé esenciální kyseliny. Zelená káva také po jídle stimuluje organismus, který rychleji začne využívat již uložené tukové zásoby.
Díky tomu, že jde o kávu nepraženou, jsou v ní zachovány všechny zdraví prospěšné látky. Zelená káva patří k největším zdrojům antioxidantů. O jaké látky vlastně jde a v čem spočívá jejich síla? Zelená káva obsahuje 10 -15 % bílkovin, 10 - 15 % tuku, 6 - 12 % sacharidů, především sacharózu, 0,3 - 2,8 % kofeinu a 9 - 12 % vody. Zbytek tvoří vláknina, třísloviny, organické kyseliny a další látky.
Útok na volné radikály

Zdroje z přírody - „zelená“ vede
Antioxidanty se nacházejí hlavně v rostlinných potravinách, které mají výrazné barvy (purpurová, červená, zelená, modrá, žlutá). Patří k nim i zelená káva, obsahující zelené barvivo, které brání ukládání degenerativních látek, zmírňuje srdeční bolesti, působí kompenzačně při vysokém krevním tlaku, projevech vyčerpání a malátnosti, při vředech, cystách i očních onemocněních. K nejdůležitějším antioxidantům patří vitaminy, třísloviny, flavonoidy a karotenoidy.Zelená káva a zákeřný vnitřní tuk
Zelená káva je bohatá na kyselinu chlorogenovou (silný antioxidant), která snižuje vstřebávání glukózy z tenkého střeva a reguluje uvolňování glukózy z jater do krevního oběhu, čímž přispívá ke spalování tuků a jejich využití jako zdroj energie. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této kyseliny. Tradiční káva obsahuje 3 – 6 % této kyseliny, zatímco zelená káva 39 %. Klinickými studiemi bylo potvrzeno, že tento tukožrout spolu s kofeinem mohou přispět ke snižování vstřebávání cukru, a tím přeměně jeho nadbytku v těle na tuk. Tento vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku nebo ledviny. Toto hromadění pak zvyšuje riziko vzniku cukrovky nebo kardiovaskulárních chorob.Hubnutí s ní je snazší
Zelená káva obsahuje kromě dále kyselinu kávovou, vitamin C, chrom a draslík. Tento blahodárný koktejl urychluje metabolismus, a tím i spalování tuků. Výzkumy potvrdily, že je vitamin C přítomen i u tvorby hormonů v nadledvinkách, které následně odbourávají tuky. V kombinaci s kofeinem „céčko“ dokáže výrazně zvýšit také výkonnost, což vede k efektivnějšímu hubnutí. Chrom zase mírní chuť na jídlo. Abyste si mohli zelenou kávu kdykoliv jednoduše připravit, vyzkoušejte instantní kávovinové nápoje, jejichž základ tvoří kromě kávy Čekanka lékařská, například zelenou kávu s kardamomen. Toto koření se přidává do kávy nejen pro chuť, ale také kvůli podpoře trávení. Kardamom působí proti žaludečním potížím. Milovníci kávy s mlékem ocení i to, že kardamom neutralizuje schopnost mléka vytvářet hlen a zanášet tak organismus.A co je nejlepší – od teď mlsejte bez výčitek!
MUFFINY S ČISTÝM SVĚDOMÍM
Ingredience na 12 ks:1,5 lžíce zelené kávy s kardamomem, 300 ml podmáslí, 250 g polohrubé mouky, 2,5 lžíce kypřícího prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, 90 g nasekaných lískových ořechů, špetka mleté skořice, 1 vejce, 140 g hnědého cukru, 80 ml oleje, 12 papírových košíčků, hrubě nasekané ořechy na ozdobení.
Doba přípravy je asi 25 minut (plus asi 20 minut doba pečení).
Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si zelenou kávu – ½ čajové lžičky rozmícháme ve 4 lžících horké vody. Formu na muffiny vymažeme tukem nebo do jednotlivých mističek vložíme papírový košíček. Do misky nalijeme podmáslí a k němu vychladlou zelenou kávu. V jiné míse smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou, nasekanými ořechy a mletou skořicí. V další míse utřeme do pěny vejce s cukrem a olejem. Přidáme moučnou směs a důkladně vše promícháme. Těstem naplníme plech na muffiny /plníme pouze do 2/3 výšky formičky/ a pečeme při 180°C ve střední části trouby přibližně 20 minut. Dříve než upečené muffiny vyndáme, necháme je 5 minut odpočinout ve formičkách. Muffiny můžeme na závěr ještě poprášit hrubě nasekanými ořechy.
Autorka, foto: Katka Hadvigová