• tvorba tuků
• štěpení triacylglycerolů za uvolnění mastných kyselin a glycerolu
• spalování tuků za účelem uvolnění energie
Zázračné syrovátkové proteiny
„Mléčné výrobky a mléčné složky také významně ovlivňují příjem potravy. Po jejich konzumaci máte pocit, že jste nasyceni, a zároveň stimulují mechanismy, které samotné nasycení a sytost signalizují. Jedná se především o syrovátkové bílkoviny,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Aminokyseliny a jejich význam
Další důležitou složkou mléka jsou větvené aminokyseliny (AMK). „Bílkoviny mléka obsahují vysoké procento - zhruba 26 % - rozvětvených AMK,“ pokračuje

Chvála vápníku
Během hubnutí je značná pozornost zaměřena na úlohu vápníku. „Řada studií potvrdila významný vztah mezi zvýšeným příjmem vápníku (nebo spotřebou mléčných produktů) a snížením tělesné hmotnosti,,“ objasňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. „Výsledky ukazují, že nejúčinnější je vápník z mléčných výrobků.“
Jak vápník působí?
Vyšší příjem vápníku v dietě ovlivňuje tělesnou hmotnost několika mechanismy. Snižuje tvorbu tuků a podporuje jejich spalování, zvyšuje energetický výdej a snižuje množství tukových buněk. Další cestou působení vápníku je zvýšení vylučování tuků stolicí.
Výsledky výzkumů – více mléčných výrobků,
více kil dole

Další výzkumy proběhly i v Endokrinologickém ústavu.
„Ve studii u 208 obézních jedinců jsme na základě posouzení jídelníčků na začátku a na konci redukčního programu zjistili, že ti pacienti, kteří snížili při hubnutí příjem vápníku a bílkovin nejméně, hubnuli nejvíce,“ seznamuje nás upozorňuje dietoložka.
Jiného výzkumu se zúčastnil soubor 67 žen. „Bylo zjištěno, že dostatečný příjem vápníku při redukční dietě napomáhá šetření aktivní svalové hmoty a je spojen s menším pocitem hladu,“ prokazuje odbornice pozitivní účinky vápníku (mléčných výrobků) během redukčního programu.
Jezte tedy mléčné výrobky, ideálně polotučné, dokonale vás zasytí! Zároveň vám nastartují spalování tuků a zvyšování výdeje energie! Mléčnými výrobky ke štíhlé postavě!