• tvorba tuků
• štěpení triacylglycerolů za uvolnění mastných kyselin a glycerolu
• spalování tuků za účelem uvolnění energie
Zázračné syrovátkové proteiny
„Mléčné výrobky a mléčné složky také významně ovlivňují příjem potravy. Po jejich konzumaci máte pocit, že jste nasyceni, a zároveň stimulují mechanismy, které samotné nasycení a sytost signalizují. Jedná se především o syrovátkové bílkoviny,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Aminokyseliny a jejich význam
Další důležitou složkou mléka jsou větvené aminokyseliny (AMK). „Bílkoviny mléka obsahují vysoké procento - zhruba 26 % - rozvětvených AMK,“ pokračuje dietoložka. „Větvené AMK hrají klíčovou roli v ovlivnění tvorby svalových bílkovin. Díky této vlastnosti vám v průběhu redukční diety o vyšším obsahu mléčných bílkovin (mléčných výrobků) neubude výrazné množství aktivní svalové hmoty.“
Chvála vápníku
Během hubnutí je značná pozornost zaměřena na úlohu vápníku. „Řada studií potvrdila významný vztah mezi zvýšeným příjmem vápníku (nebo spotřebou mléčných produktů) a snížením tělesné hmotnosti,,“ objasňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. „Výsledky ukazují, že nejúčinnější je vápník z mléčných výrobků.“
Jak vápník působí?
Vyšší příjem vápníku v dietě ovlivňuje tělesnou hmotnost několika mechanismy. Snižuje tvorbu tuků a podporuje jejich spalování, zvyšuje energetický výdej a snižuje množství tukových buněk. Další cestou působení vápníku je zvýšení vylučování tuků stolicí.
Výsledky výzkumů – více mléčných výrobků,
více kil dole
Novější bádání ukazují, že lidé mají v zažívacím traktu receptory citlivé pro vápník, což může přispívat k regulaci příjmu potravy. Nedostatečný příjem vápníku v průběhu redukčního režimu může spouštět pocity hladu a narušit tak dlouhodobé dodržování redukční diety.
Další výzkumy proběhly i v Endokrinologickém ústavu.
„Ve studii u 208 obézních jedinců jsme na základě posouzení jídelníčků na začátku a na konci redukčního programu zjistili, že ti pacienti, kteří snížili při hubnutí příjem vápníku a bílkovin nejméně, hubnuli nejvíce,“ seznamuje nás upozorňuje dietoložka.
Jiného výzkumu se zúčastnil soubor 67 žen. „Bylo zjištěno, že dostatečný příjem vápníku při redukční dietě napomáhá šetření aktivní svalové hmoty a je spojen s menším pocitem hladu,“ prokazuje odbornice pozitivní účinky vápníku (mléčných výrobků) během redukčního programu.
Jezte tedy mléčné výrobky, ideálně polotučné, dokonale vás zasytí! Zároveň vám nastartují spalování tuků a zvyšování výdeje energie! Mléčnými výrobky ke štíhlé postavě!