Co nejlépe podniknout ve vlahém podvečeru? Možností je samozřejmě více.
Přestože občas může sprchnout, mnohého labužníka to neodradí od
grilování masa nebo uzenin.
Připravit na žhavém dřevěném uhlí lze nejen maso a různé klobásky, ale
třeba i lilek nebo jinou zeleninu. Je však třeba pomyslet na případná
rizika, aby pochoutka neohrozila labužníkovo zdraví. Samozřejmě to, co
si zákazník koupí v tržní síti, bylo vyrobeno pod veterinárním dozorem
a bylo uvedeno do oběhu, jako zdravotně nezávadné. Ale záleží na dalším
„domácím“ zacházení. Právě tehdy může dojít k nežádoucímu pomnožení
nežádoucích mikroorganismů, kteří se vyskytují všude v ovzduší, tudíž i
na povrchu potravin. K tomu by mohlo dojít při převážení masa či uzenin
v teple, či v igelitových pytlících, kdy může například dojít i k
zapaření.
Je
také možné zakoupit masné polotovary určené k přímé spotřebě. Jde o
různé kořeněné směsi určené například pro grilování. Již před dvěma
lety Státní veterinární správa ČR cíleně kontrolovala prodej takovýchto
směsí, a výsledkem bylo, že výrobci od té doby tomuto svému produktu
věnují zvýšenou pozornost. Samozřejmě, že je možné si takovouto směs i
připravit sami, podle vlastní chuti. Při domácí přípravě to však chce
být velmi obezřetní. Velké problémy může způsobit salmonelóza,
popřípadě kampylobakteriová infekce.
Salmonelou se člověk
nejčastěji nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem, nebo slinami
nebo jeho močí a trusem, anebo, v našem případě, nedostatečně tepelně
opracovanými potravinami živočišného původu. Nejvnímavější a
nejohroženější jsou děti, starší lidé či lidé oslabení nebo těhotné
ženy. Salmonelóza se projevuje úpornými průjmy, zvracením,
nechutenstvím a následnou dehydratací. Může vést i ke smrti. První
pomoc je dostatek pití a návštěva lékaře.
Salmonelózy i
kampylobakteriózy způsobují bakterie, které se vyskytují všude v
okolním prostředí. Kampylobakteriózou je možné se nakazit při
nedostatečné úrovni hygieny od domácích a hospodářských zvířat,
největší riziko je však prostřednictvím nedostatečně tepelně
zpracovaných potravin. Projevy jsou podobné. Nejčastěji onemocní děti
do pěti let, ovšem ani dospělí nejsou mimo nebezpečí. Vždy je
neúčinnější obranou dostatečná hygiena a potraviny řádně tepelně
zpracovat, v případě grilování – propéci!
Při transportu
surovin je vhodné, zejména v teplých dnech, mít maso v chladicích
taškách anebo aspoň zabalené v několika vrstvách papíru.
Co nakonec dodat? Dobrou chuť!