Pak začněte problém zvaný zácpa co nejdřív řešit. Pokud se totiž střeva nevyprazdňují pravidelně, nastřádané škodliviny pronikají zpět do organismu a přicházejí zdravotní potíže, nemoci a alergie. Při funkční chronické zácpě se tělo nestačí zbavovat všech nashromážděných odpadních látek, které se začnou hromadit ve střevech a mohou tak dítěti způsobit velmi nepříjemné potíže, které často dokáží ´zaměstnat´ celou rodinu.
Trápení malých i velkých

Pro bezproblémové zažívání je samozřejmě nezbytné také zdravé prostředí v trávicí soustavě, potažmo správně fungující střeva. V tomto ohledu je nejpřirozenějším pomocníkem probiotická bakterie Lactobacillus reuteri Protectis původně izolovaná z mateřského mléka. Jako přirozená součást lidského zažívacího traktu podporuje zrání střevních tkání, rozvoj zdravé mikroflóry a normální fungování střev. Tím, že tato mléčná probiotická bakterie vytváří ideální prostředí v celém trávicím traktu, zvyšuje také jeho odolnost vůči infekcím.
Čím déle, tím hůře
Funkční chronická zácpa bývá obecně charakterizována jako obtížné a zpravidla bolestivé vyprazdňování střev, k němuž dochází maximálně jednou za tři dny. Provází ji nadýmání, plynatost a bolesti břicha. Čím déle trvá, tím více potíží nám způsobuje. Odpadní látky, respektive toxiny, které se tělu nedaří vylučovat stolicí, se mohou přes krevní oběh dostávat k životně důležitým orgánům a poškozovat jeř. Protože škodlivé látky prostupují i kůží, bývají častým projevem dlouhodobější zácpy vyrážky a ekzémy.
Samostatnou kapitolou je při dlouhotrvající zácpě nebezpečí poškození střevní sliznice, která je klíčem ke správnému fungování imunitního systému. Vzhledem k tomu, že se až 70% imunity nachází ve střevech, může zácpa obranyschopnost organismu výrazně narušit. Aby se tak nestalo, je důležité podporovat střevní rovnováhu a aktivitu prospěšných bakterií ve střevech.