Přestože se do našich zemí ředkvičky rozšířily poměrně pozdě, už staří Egypťané je používali dokonce jako část platu pro dělníky, kteří pracovali na stavbě pyramid. Dnes jsou u nás běžně k dostání po celý rok. Často jsou ale chuťově mdlé, neboť způsob pěstování se může podepisovat na nízkém obsahu hořčičných olejů, které jim dodávají onu typicky štiplavou chuť. Tyto oleje jsou nositeli léčivých vlastností a jako většina éterických olejů při kontaktu se sliznicemi lidského těla hubí nebezpečné viry, plísně a bakterie.
Ředkvičky obsahují velké množství vlákniny, která „mechanicky“ čistí střeva, zlepšuje střevní peristaltiku, tonizuje ochablá střeva a pomáhá se zácpou. Hořčičné oleje pak působí jako látka dezinfekční, která omezuje nebezpečné kvašení potravy ve střevech a nadměrnou plynatost. Zároveň pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Významný je obsah vitamínu C a selenu, který je důležitý pro dobrou funkci imunitního systému. Lidoví léčitelé již odedávna vnímají ředkvičku jako pomocníka při prevenci vzniku močových, ledvinových i žlučových kamenů. Pro blahodárný vliv stačí denně sníst pět ředkviček. Větší množství by na citlivější osoby mohlo mít dráždivé účinky.
VYZKOUŠEJTE:
Konzumujete-li příliš bílého pečiva, sladkostí a tučných jídel, pokuste se alespoň každý den sníst ke svačině pět ředkviček. Výrazně zlepší trávení a mohou pomoci i od nepříjemného pálení žáhy.
Hanka
ChytráŽena.cz
Zdroj: DTEST