-Komerční sdělení-
Podpora správné funkce imunitního systému, příznivý vliv na normální činnost nervové soustavy a psychiky i pomoc při snížení míry únavy a vyčerpání. To jsou jen některá z řady pozitiv připisovaných vitamínu C. Právě v chladných zimních dnech a náročném období je jeho dostatek ještě důležitější než jindy. Poradíme vám, jak si ho dopřát v co nejlepší formě. I na ní totiž záleží, nakolik ho vaše tělo využije.
Vitamín C si, stejně jako další vitamíny, náš organismus neumí vytvořit. Nedělá si dokonce ani jeho zásoby a pravidelné doplňování je tedy zcela v naší režii. Primárním zdrojem by měla být pestrá a vyvážená strava, jenže tu si dopřává málokdo. Na množství vitamínu C v potravinách mají navíc vliv jak podmínky při pěstování, tak zpracování jednotlivých surovin. Na co se tedy zaměřit?
1. Cenné přírodní zdroje
Zajímavé je, že ačkoliv si většina z nás v souvislosti s tímto vitamínem vybaví právě citron nebo pomeranč, mnohem bohatší na něj jsou plody, které na podzim dozrávají v našich zahrádkách i volné přírodě. Řeč je o šípku a rakytníku řešetlákovém. Nejlepší a na vitamín C nejbohatší jsou čerstvé, ale službu organismu prokážou i sušené. Z obou připravíte jak skvělý čaj, tak i řadu pochutin. Ze surovin běžně dostupných v obchodech, sáhněte například po kiwi a v sezóně také po jahodách. Pokud jde o zeleninu, je známým zdrojem vitamínu C červená paprika, kromě ní se ale hodí i květák, kapusta, brokolice nebo třeba petrželová nať.
2. Šetrná úprava
Vitamín C je citlivý na teplotu, a proto je ovoce i zeleninu ideální konzumovat zasyrova. Pokud vyžaduje tepelnou úpravu, je mnohem lepší napařování nebo chvilkové spaření než dlouhé vaření. Vyšší množství vitamínu C v potravinách zachováte, když je ochráníte přes světlem a nenecháte je zbytečně na vzduchu. Pomeranč tak loupejte těsně před tím, než ho budete jíst. Stejně tak zeleninu krájejte bezprostředně před konzumací. Chcete-li si Céčko dopřát v tekuté formě, je lepší vymačkat si čerstvou šťávu než kupovat balené džusy. Dobrou volbou je i popíjení vody, do níž vymačkáte čerstvý citron.
3. Moderní řešení
Pokud chcete vyzkoušet některý z přípravků s obsahem vitamínu C, doporučujeme sáhnout po tom, který jej obsahuje v takzvané liposomální formě. Liposomy jsou totiž drobné kapénky, jejichž polopropustný obal zjednodušeně řečeno chrání účinnou látku při cestě zažívacím traktem. Zajišťuje tak její optimální uvolnění a vstřebání do krve, aby z ní měl náš organismus co možná největší užitek.