Antioxidanty hrají klíčovou roli v ochraně proti mnoha typům chronických onemocnění. Přirozeně se vyskytují v řadě potravin. Mezi jejich bohaté zdroje patří například ovoce (borůvky, jahody, maliny), zelenina (špenát, kapusta, brokolice), ořechy a semena (mandle, vlašské ořechy), celozrnné obiloviny (hnědá rýže, celozrnné pečivo) nebo některé nápoje (zelený čaj, červené víno).
„Je dobré pamatovat na pravidlo ,všeho s mírou‘, protože třeba ořechy jsou mimo jiné i vydatným zdrojem tuku a červené víno jakožto alkoholický nápoj také není vhodné pro neustálou (pokud vůbec nějakou) konzumaci. Zaměřte se tedy na celkovou skladbu vašeho jídelníčku a podle toho si doplňte takový zdroj, který vám zapadá mezi ostatní potraviny,“ doporučuje Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny.
Ideální je tedy soustředit se na dostatečný příjem antioxidantů ze stravy, což znamená v rámci zdravého životního stylu konzumovat hlavně ovoce a zeleninu. Světová zdravotnická organizace doporučuje sníst denně aspoň 400 gramů ovoce a zeleniny pro zlepšení zdraví a snížení rizika určitých onemocnění.
Pokud se nám nedaří dlouhodobě udržovat pestrý a vyvážený jídelníček, je namístě zvážit získávání antioxidantů z doplňků stravy. V tomto případě je však nejlepší poradit se s odborníkem, protože nadměrný příjem antioxidantů může napáchat více škody než užitku.
Zdroj, foto: