Plody černého bezu jsou tmavě fialové, dozrávají na podzim od září do října. Čerstvé plody jsou jedovaté, tepelná úprava jed neutralizuje. Z rostlinky sbíráme nejčastěji květy a plody. Květ černého bezu sušíme na různé čajíčky a odvary. Listy černého bezu se dříve používaly jako obklady pro léčbu kloubních potíží. Stejně tak jako kořeny, z nichž se vyrábějí výtažky a odvary.
Pro zdraví i krásu
Květ černého bezu léčí různá nachlazení, kašel, rýmu, záněty dutin, chřipku i angínu. Používá se také při bolestech zubů. Černý bez podporuje pocení. Květy i plody snižují příliš vysokou horečku. Pomáhá při bolestech hlavy a nervů.Je nejlepším prostředkem na očištění organismu od různých škodlivých látek. Podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin. Léčí potíže s močovými cestami a také revma. Je výborný na zažívací potíže a pružnost cév.
Odvary z květů se v kosmetice používají k omývání uhrovité pleti. Z černého bezu a lípy si můžete udělat také pleťovou masku. Nálev z květu černého bezu se používá k čištění a omývaní citlivé pokožky. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při revmatizmu a dně.
Léčí a také chutná
Květy a plody černého bezu používáme jen tepelně upravené. Můžeme z nich vyrobit čaj, limonády, sirupy, marmelády, povidla, džemy a kompoty. Šťávou z bezinek se přibarvují červená vína nebo se plody zkvašují na bezinkové víno. Z plodů se dá vyrobit také bezinkový likér.
Sušení a skladování
Květ černého bezu sbíráme v květnu až červnu před úplným rozkvětem, za pěkného a suchého počasí. Sušíme ve stínu, nejraději rychle při teplotě do 35°C. Suché květy mají příjemnou vůni a jsou nažloutlé. Po usušení můžeme bylinky uskladnit do vzduchotěsných uzavíratelných nádob, stačí obyčejné šroubovací sklenice. Pokud jsou sklenice z průhledného skla, je lepší je umístit mimo dosah slunečních paprsků.
Čaj z černého bezu
Čaj z černého bezu je velice chutný a příjemně voní. Na přípravu použijeme 1 až 2 čajové lžičky sušeného květu na hrníček, který se zalije vařící vodou, zakryjeme a necháme chvíli ustát. Přecedíme a pijeme teplý. Můžeme si ho přisladit medem a citrónem.
Černý bez patří pro své všestranné účinky k nejoblíbenějším bylinám v lidovém léčitelství.
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz