Jezte jako naši předci
Dříve, kdy lidé ještě vnímali přírodní biorytmy, zbavovali se toxinů, nepotřebných látek a usazenin v těle zcela přirozeně. Nešlo jim o kilogramy, postili se spíše ze zdravotních a náboženských důvodů. Inspirujte se tedy jejich generacemi prověřeným přístupem. Zbavte se únavy, našedlé pleti i špatné nálady. Dodejte tělu energii a třeba jej i trochu zbavte„zimních faldíků“. Jak na to? Jde to poměrně snadno - přejděte na lehčí, stravitelnější a méně tučnou stravu. Už není třeba zatěžovat organizmus hutnou stravou pro zahřátí. Zkuste tělu také na čas odlehčit menším množstvím jídla a pitím bylinkových čajů, vynechte kávu, tuky a sladkosti.Naši předci svůj zimní jídelníček tvořený luštěninami a kořenovou zeleninou, houbami, kysaným zelíma obilovinami vystřídali na jaře lehčím, který vedl k očistě těla. Právě na jaře jedli vše zelené, co ve svém okolí našli. Do jídel si přidávali mladé kopřivy, pampelišky a další zelené rostliny nasbírané na louce či u potoka. Tyto rostliny totiž mají výborné pročišťující schopnosti. Vy je můžete nahradit čerstvým mladým špenátem, polníčkem, medvědím česnekem a jinými zelenými saláty. Z nich si vyrobte i šťávy a přidejte je do smoothies. Teplejší jarní počasí přeje ochlazující zelenině, která vám dodá tolik potřebné vitamíny.
Vláknina zlepší trávení
Čerstvá rašící jarní zelenina je bohatá na vlákninu, která výborně pročistí střeva a zbaví je usazenin. Zvyšte její účinek ještě více přidáním vlákniny také v podobě doplňků stravy. Trávicí systém zbavený usazenin umožňuje lepší vstřebávání živin do krve a zbytku těla.Pro vysoký obsah vitamínů, enzymů a bakterií mléčného kvašení je vhodné zařadit do jarního jídelníčku kvašenou zeleninu. Stačí tvrdou zeleninu jako mrkev, kedluben, zelí nebo ředkev nakrájet na kousky, zalít vařící vodou, přidat sůl a kmín a za 4 až 6 dnů je hotová. Přidávejte ji ke každému jídlu, jaro je totiž přesně to období, kdy kvašenou zeleninu potřebujeme nejvíc. Vyloženě nám léčí játra.
Naordinujte si „maso–půst“
Zkuste stejně jako naši předci vynechat před Velikonocemi na několik dní maso, alkohol, cukr, mléčné výrobky, tuky živočišného původu a vejce. Oni sami v tomto období jedli převážně chléb, luštěniny, zeleninu, ovoce a byliny. Doporučujeme také vyloučit uzeniny a polotovary. Naopak přidejte na bílkoviny bohaté luštěniny, tempeh a miso a pro dodání vitamínů zeleninu, semínka a klíčky.Objevte kouzlo klíčení
Čerstvé klíčky jsou pro svůj vysoký podíl antioxidantů, proteinů a minerálních látek doslova ozdravnou bombou. Jsou přesně to pravé, co vaše tělo po zimě bez čerstvých a sezónních potravin potřebuje. Nakličovat si můžete mungo fazole, červenou čočku, řeřichu, vojtěšku, ředkvičku a mnoho dalších semínek. Stačí vám k tomu jen semínka, sklenice a trocha trpělivosti. Klíčky doplní jakékoliv jídlo. Ideální jsou do salátu, ale přidat je můžete i do polévek, na brambory nebo jako přílohu. Jsou už snadno dostupné i v supermarketech.Pohyb znásobí účinky
Lehký nebo středně těžký pohyb na čerstvém vzduchu v podobě procházek, lehkého běhu či jízdy na kole pomůže vašemu zažívání lépe odvádět nepotřebné látky z těla. Zkusit můžete také jógu, ranní protahování, tanec a lehké posilování. Díky pravidelnému pohybu se vám zvýší spalování, zlepší nálada a vy se budete na každý nový den těšit. Jarní očistě zdar!Zdroj, foto: Herbalife