Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.01. 2025
Dnes má svátek Drahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lék našich prababiček zvaný kysané zelí

20. 01. 2015 | Péče o tělo
Kysané zelí nechybělo v žádné domácnosti našich předků a jeho moci využívali obzvlášť v zimě. Jeho účinky na zdraví jsou vědecky prokázané a není se tedy čemu divit, že se tato chutná a levná zelenina vrací do našich domovů.

Kysané zelí patří do typického českého jídelníčku již mnoho generací, bylo součástí jídelníčku našich předků po celý rok a z generace na generaci se předávaly postupy jak si kysané zelí vyrobit a jak i proč ho často jíst. 

Kysané zelí a jakákoliv jiná kvašená zelenina obsahují tzv. probiotické kultury. Tedy se řadí se mezi probiotika, látky produkující kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa.Vyživují rovněž buňky tlustého střeva, tlumí růst patogenních baktérií, podporují trávení bílkovin a cukrů a vytváří antimikrobiální látky tlumící růst patogenních baktérií.

Lék našich prababiček zvaný kysané zelí

Kysané zelí však naši předci považovali doslova za přírodní zázrak. Není se čemu divit. Podporuje prevenci aktuálních nachlazení, ale také onemocnění trávicího traktu a různých forem zhoubných onemocnění, degenerativního onemocnění mozku, snižuje krevní tlak, podporuje plodnost, působí jako prevence zácpy, onemocnění močových cest a gynekologických problémů, podporuje detoxikaci těla, tvorby krve a dokonce prý dokáže zmírnit špatné nálady.

Jak vybrat „zdravé“ kysané zelí

Kysané zelí by podle něj zejména přes zimu mělo být základem každodenní stravy.  Receptů najdete jistě spousty a výhodou je, že na tomto vaření notně ušetříte.Domácí zelí je nejlepší, vyrábí si ho už však jen málokdo. Při jeho nákupu bedlivě sledujte údaje na etiketě, kde byste měli najít složení: zelí (nebo i další druhy zeleniny), kmín (případně i jiná koření), sůl. Nic víc. Žádné konzervanty, či jiné přidané látky. Dále nesmí být na etiketě napsáno pasterizováno.

Jak připravit kysané zelí a jak ho „užívat“

Zelí nakrájíte, přidá se sůl, kmín, cibuli pokud máte rádi. Uložíte do sudu a zalijete 6 až 8 % roztokem kuchyňské soli. Nálev odstraní vzduch a vytvoří se podmínky pro mléčné kvašení.

Kysané zelí nepoužívejte do teplé kuchyně. Tepelnou úpravou dojde k likvidaci enzymů probiotických kultur a snižuje se i aktivita kyseliny mléčné v těle. Doporučuji jíst kysané zelí každý den, nejlépe v podobě salátu.

Ing. Martin Škába


Léčivý salát z kysaného zelí

Potřebujeme 3 lžíce kysaného zelí (pro změnu můžete využít jakékoliv podoby kvašené zeleniny), lžičku rozemletého lněného a lžičku rozemletého konopného semínka a 1 lžičku konopného oleje. Vše smícháte a dostanete pokrm, který je prohlašován za detoxikační zázrak.




Autor: Ing. Martin Škába
Výživový specialista
www.skaba.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Je to prokázané a já to tvrdím pořád Smajlík Zelí je prostě na všechno, léčím tím jak nachlazení, tak i opici Smajlík Jinak jsem teda nenašla způsob jak ho mám používat na ucpaný nos a rýmu :( Ale to mám zase pomocníka ve formě bylinného nosního spreje rymastop.
Obrázek uživatelky
profil
kysané zelí si s manželem nakládáme sami,těch 25kg,ať máme vitamínky po celou zimu i jaro,a právě teď se mi hodí,jsem nemocnáSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Skvělé, prospěšné zdraví a není nutno kupovat spoustu doplňků stravy, kolikrát se spornými účinky.
Obrázek uživatelky
profil
ten slát může být dobrý, musíme ho ochutnat.Smajlík
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Už několik let nakládám zelí přímo do sklenek.Letos jsem dělala červené a je také výborné.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles