Naše zdraví ohrožuje vysoká spotřeba „špatných“ tuků a naopak nízký příjem tuků „dobrých“. Pokud se dobře vyznáme v tucích, můžeme se správně rozhodnout, které je nutné omezit a příjem kterých naopak zvýšit. Díky tomu pak budeme vybírat takové potraviny, které nám zajistí dosažení požadovaného příjmu „dobrých“ tuků z hlediska zdravé výživy.
Tuky by měly tvořit zhruba třetinu energie, kterou během celého dne přijmeme z jídla a pití.
„Dobré“ tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny a měly by tvořit 2/3 z doporučeného denního příjmu tuků.
„Dobré“ tuky jsou většinou rostlinného původu a najdeme je v:
- kvalitních rostlinných olejích a výrobcích z nich (např. margarínech)
- ořeších a olejnatých semenech
- kromě toho také v rybím mase
„Dobré“ tuky prospívají našemu mozku a srdci, pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, stejně jako pro tvorbu některých hormonů, jsou důležitým zdrojem energie a jedním z nejlepších zdrojů esenciálních mastných kyselin, které si naše tělo nedovede samo vytvořit a musí je proto přijímat s potravou, stejně jako vitaminy.
„Špatných“ tuků, ve kterých převažují nasycené mastné kyseliny, bychom měli sníst maximálně 1/3 ze všech tuků za den. Toto množství většinou vyčerpáme konzumací skrytých tuků, viditelným tukům (např. máslu, sádlu apod.) bychom se proto měli vyhýbat. „Špatné“ tuky jsou zejména v potravinách živočišného původu a nejvíce se jich skrývá v:
- tučném mase a výrobcích z něho
- plnotučných mléčných výrobcích
- výrobcích ze ztužených tuků, různých polevách, oplatkách, zákuscích
- másle, sádle
„Špatné“ tuky mají neblahý vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, a tak nepříznivě ovlivňují zdraví našich tepen a srdce, zvyšují také riziko vzniku civilizačních onemocnění, jako je např. obezita, diabetes mellitus II.typu nebo dna.
Je „dobré“ vědět:
Aby „dobré“ tuky zůstaly opravdu dobré, měli bychom vědět, jak s nimi zacházet a pro jaký způsob použití, tedy jestli na mazání, pečení, vaření či smažení, se který tuk hodí. Při nesprávném používání, např. přepalování, můžeme i z „dobrých“ tuků nechtíc udělat i „špatné“.Na pečivo a chléb se hodí:
margarín
Do salátu přidáme:
kvalitní rostlinný olej (např. olivový, řepkový) nebo majonézu
Krém připravíme z:
margarínu
Na dušení a pečení masa použijeme:
rostlinný olej a margarín s obsahem tuku 60 % a více nebo tekutý margarín
Když už smažíme, smažíme na:
rostlinném oleji vhodném ke smažení nebo tekutém margarínu s obsahem tuku 85 %
Když fritujeme, použijeme:
rostlinný olej nebo pokrmový tuk určené na fritování
Na pečení moučníků a cukroví poslouží:
margarín na pečení nebo rostlinný olej
Na přípravu polevy se hodí:
margarín s obsahem tuku 60 % a více
Nezapomínejte na pestrou vyváženou stravu a zdravý životní styl.
Více informací o „dobrých“ a „špatných“ tucích a jejich použití naleznete na www.zdravykorinek.cz