Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vlákninu hledejte na obalech

14. 04. 2013 | Péče o tělo
Pokud výrobce na potravině napíše, že se jedná o „zdroj vlákniny“, obsahuje výrobek alespoň 3 g vlákniny na 100 g výrobku nebo 1,5 g vlákniny na 100 kcal výrobku. Obsahuje-li potravina alespoň dvojnásobek tohoto množství (tedy např. 6 g vlákniny na 100 g výrobku), pak jej může výrobce popsat nápisem „s vysokým obsahem vlákniny“. Podíl vlákniny v různých potravinách se významně liší.

CELULÓZA - plní funkci stavební látky ve stěně rostlinných buněk. Je velmi odolná vůči trávicím enzymům zažívacího ústrojí člověka. Celulóza je v potravinách nejvíce zastoupeným neškrobovým polysacharidem. Vysoký obsah celulózy je v otrubách (30-35 %), obilovinách a luštěninách (2-4 %), v ovoci a zelenině v závislosti na druhu 1-2 %.

Vlákninu hledejte na obalechPEKTIN - nachází se především v ovoci a zelenině. Nejvyšší obsah pektinu mají jablka, hrušky, jahody a rybíz, angrešt. Často na pektin můžeme narazit ve složení například jogurtů nebo marmelád. Slouží totiž jako želírovací složka, která výsledný produkt zahušťuje.

INULIN
- se typicky nachází v kořenech čekanky, hlízách topinambur a jiřinek, v cibuli a česneku. Inulin a funguje v zažívacím traktu jako prebiotikum, tedy „potrava“ pro prospěšné bakterie střeva.

LIGNIN - je jednou z hlavních složek dřevní hmoty a skořápek ořechů, v menším množství se nachází v ovoci, zelenině a obilovinách.

Obsah vlákniny v některých potravinách

Druh potraviny (100 g)    Obsah vlákniny (g)
Dobrá vláknina                   15,5
Ovesné vločky                    15,4
Fazole červené                   15,2
Chléb celozrnný                  10,1
Čočka vařená                      7,9
Sušené meruňky                  7,3
Ovesná kaše jablko - skořice   6,6
Maliny                                   6,5
Hrách zelený vařený             5,5
Pomeranče                           2,4
Jablka                                   2,4
Zelí vařené                           1,9
Cornflakes                            1,9
Brambory vařené bez slupky   1,8
Rýže hnědá                             1,8




Zdroj, foto: Vím, co jím


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !