CELULÓZA - plní funkci stavební látky ve stěně rostlinných buněk. Je velmi odolná vůči trávicím enzymům zažívacího ústrojí člověka. Celulóza je v potravinách nejvíce zastoupeným neškrobovým polysacharidem. Vysoký obsah celulózy je v otrubách (30-35 %), obilovinách a luštěninách (2-4 %), v ovoci a zelenině v závislosti na druhu 1-2 %.
PEKTIN - nachází se především v ovoci a zelenině. Nejvyšší obsah pektinu mají jablka, hrušky, jahody a rybíz, angrešt. Často na pektin můžeme narazit ve složení například jogurtů nebo marmelád. Slouží totiž jako želírovací složka, která výsledný produkt zahušťuje.
INULIN - se typicky nachází v kořenech čekanky, hlízách topinambur a jiřinek, v cibuli a česneku. Inulin a funguje v zažívacím traktu jako prebiotikum, tedy „potrava“ pro prospěšné bakterie střeva.
LIGNIN - je jednou z hlavních složek dřevní hmoty a skořápek ořechů, v menším množství se nachází v ovoci, zelenině a obilovinách.
Obsah vlákniny v některých potravinách
Druh potraviny (100 g) Obsah vlákniny (g)Dobrá vláknina 15,5
Ovesné vločky 15,4
Fazole červené 15,2
Chléb celozrnný 10,1
Čočka vařená 7,9
Sušené meruňky 7,3
Ovesná kaše jablko - skořice 6,6
Maliny 6,5
Hrách zelený vařený 5,5
Pomeranče 2,4
Jablka 2,4
Zelí vařené 1,9
Cornflakes 1,9
Brambory vařené bez slupky 1,8
Rýže hnědá 1,8