Pokud si nemůžete vzpomenout, je načase udělat změnu. Stačí se obrátit na přírodu a hledat pomoc u ní. Mnoho možností nabízí tzv. superpotraviny - potraviny v původní podobě, které obsahují vysoký obsah různých vitamínů, minerálů, antioxidantů, enzymů a vlákniny.
Pojem superpotraviny, nebo také superfoods, je celkem mladý a nemá prozatím jasně vymezenou definici. Obecně jde o takové potraviny, které mají zdraví prospěšný účinek a obsahují velké množství vitamínů, minerálů, antioxidantů, enzymů, koenzymů, proteinů, esenciálních mastných kyselin a vlákninu. Velkou výhodou těchto potravin je schopnost předávat lidskému organismu přirozený komplex živin. Mají schopnost zvyšovat energii, vitalitu, povzbuzují imunitní systém, zvyšují produkci serotoninu a detoxikují organismus.
Po několika týdnech konzumace se pozitivní výsledky ukazují také navenek. Pleť je viditelně čistší, vlasy a nehty pevnější. Superpotraviny pomáhají vyživovat mozek, kosti, svaly, kůži, srdce i játra a ledviny. Mezi ty základní patří například ořechy, semínka (konopné, lněné, slunečnicové, dýňové) a luštěniny (fazole, čočka, sója), čerstvé nebo sušené exotické ovoce (avokádo, granátové jablko, mango, kiwi), řasy (chlorela, spirulina) nebo zelený ječmen. Veškeré superpotraviny by měly být co nejméně tepelně upravované, aby se zachovalo co nejvíce jejich nutričních předností.
Velmi populární superpotravinou je v současnosti zelený ječmen a také chlorella. Zelený ječmen je nejčastěji dostupný ve formě prášku, který se rozpouští ve vlažné vodě nebo který můžete použít jako přísadu do chutného koktejlu. Pro splnění doporučované denní dávky je potřeba v nápoji rozpustit 1 čajovou lžíci (cca 2 g) 3 x za den.Díky tomu, že je tato rostlina sklízena v období své nejvyšší vitality, dokáže veškeré obsažené látky uchovat a následně předat lidskému tělu. Kromě vitamínů obsahuje zelený ječmen také řadu minerálů, stopových prvků, mastné kyseliny, enzymy, bílkoviny a sacharidy. Chlorofyl, který je přítomen v ječmeni se používá při léčbě vředových onemocnění žaludku a střev.
Jednobuněčná řasa chlorella se v dnešní době stala velmi populární pro své detoxikační vlastnosti. Obsahuje širokou škálu minerálů, vitamínů, aminokyselin, chlorofyl a antioxidanty. Pěstuje se v čisté vodě, ve které velmi rychle roste a díky fotosyntéze je schopna vyrábět unikátní růstový faktor CGF (Chlorella Growth Factor). Tento faktor v našem těle zajišťuje zdravý buněčný růst a regeneraci buněk. Konzumace chlorelly posiluje schopnost likvidovat cizorodé bakterie a má pozitivní vliv na celkovou obranyschopnost lidského těla. Konzumovat ji lze v podobě tablet. Chlorella se kombinuje ještě s další řasou, spirulinou. Ta navíc tělu poskytuje aminokyseliny pro tvorbu a udržování svalové hmoty při snižování tělesné hmotnosti. Omezuje příjem cukrů snižováním míry štěpení škrobu, který při průchodu tenkým střevem navíc podporuje jeho aktivitu. Spirulina je také častou součástí redukčních diet.
Zdroj, foto: Virde