Autor: Marcela Floriánková
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Rozměry: 166 x 235 mm
Počet stran: 168 stran
Cena: 3199 Kč
Zajímá vás, jaký životní styl a jídelníček přispívá k dlouhému a aktivnímu životu? Chcete se udržet v dobré kondici i v pokročilejším věku? Poradíme vám, jak na to!
* vliv výživy na zdraví seniorů
* doporučené změny v jídelníčku
* stravování při nejčastějších onemocněních
* doplňky stravy a jak je správně vybírat
* recepty a tipy na chutný a zdravý jídelníček
Pečujte o sebe a své zdraví, a žijte stále naplno!
Ukázka z knihy Zdravý životní styl a jídelníček pro seniory:
Osteoporóza
Osteoporóza je onemocnění kostí, při kterém se snižuje množství vápníku v kostech, zvyšuje se křehkost kostí a snadno dochází ke zlomeninám. Osteoporóza
postihuje asi každou třetí ženu a každého pátého muže nad 50 let. Riziko osteoporózy úzce souvisí se životním stylem.
Prevence osteoporózy
- nekuřáctví- pravidelná pohybová aktivita, alespoň mírná, ideálně se zátěží kostí (např.
časté plavání riziko osteoporózy zvyšuje, protože kosti se nezatěžují – voda
nadlehčuje)
- dostatečný příjem vápníku (ořechy a semena, mléčné výrobky, sardinky, sója,
brokolice)
- dostatečný příjem vitamínu D (nevyhýbání se slunci, konzumace ryb, mléka,
jater, žloutku)
- udržování tělesné hmotnosti v normě (riziková je podváha, nikoli nadváha)
- omezené pití kávy a Coly (podporují uvolňování vápníku z kostí)
- střídmé pití alkoholu
- u žen je důležité pravidelně sledovat úbytek kostní hmoty po menopauze a případně nasadit včas hormonální léčbu (v prvních 5 letech může dojít
k úbytku až 20 % kostní hmoty!)
- měření hustoty kostní hmoty je velmi důležité u osob se zvýšeným rizikem –
u diabetiků, revmatiků, u zvýšené funkce štítné žlázy, při léčbě kortikoidy,
léčbě epilepsie, u nemocí ledvin, při Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě,
po resekci části žaludku, u žen s poruchami menstruačního cyklu a u mužů
s nízkou hladinou testosteronu.
Jídelníček při prevenci osteoporózy
Abychom zabránili nadměrnému úbytku kostní hmoty, je potřeba denně přijímathlavně dostatek vápníku, hořčíku, vitamínu D, vitamínu C a vitamínu K. Jako zdroj
vápníku je potřeba mít denně alespoň 2 porce mléka a mléčných výrobků nebo 2
porce ořechů a semínek, případně po jedné porci z obou skupin.Tavené sýry nejsou dobrým zdrojem vápníku, naopak podporují jeho ztráty. Ztrátu vápníku podporuje také káva, Cola a nadměrný příjem živočišných bílkovin. Vstřebávání vápníku zhoršuje kyselina šťavelová v potravinách – např. v rebarboře, červené řepě, špenátu. Pro dostatek vitamínu D je potřeba nevyhýbat se příliš slunění.
Tuto knihu Zdravý životní styl a jídelníček pro seniory koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Fragment.cz
Notburga
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz