Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.01. 2025
Dnes má svátek Zdeněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zeleninovými šťávami proti překyselení organismu

11. 06. 2013 | Péče o tělo
Možná víte, že zelenina tvoří základ zdravé stravy. Proč je ale pro nás vlastně tak důležitá a z jakého důvodu bychom ji měli v maximálním možném množství denně konzumovat? Zelenina obsahuje velké množství výživných látek, enzymy a samozřejmě také vodu. Neméně podstatný je fakt, že její energetická hustota je nižší než u ostatních potravin. Často se ale opomíjí přínos zeleniny k udržení správného pH organismu.

Naše krev musí mít stabilní, lehce zásadité pH 7,4. Když máme vyrovnané pH, cítíme se uvolnění, klidní, koncentrovaní, bez bolesti a máme hodně energie. Naopak kyselé prostředí způsobené nedostatkem živin, stresem a nesprávnou životosprávou je původcem řady onemocnění, například obezity či diabetu. Pokud naše tělo musí bojovat s překyselením, může se to projevovat jedním nebo více způsoby: náladovostí, podrážděností, záněty, špatným trávením a nadváhou.

Jakmile nám klesne pH v organismu, tělo musí pracovat navíc, aby se zvládlo vypořádat s návalem kyselosti. Více dýcháme, odvádíme pryč oxid uhličitý, ledviny zase zvednou kyselost v moči a odvedou ji tím ven. K těmto aktivitám tělo potřebuje zásadotvorné minerály jako například vápník, hořčík, jód a sodík. Když místo výživy buněk používáme tyto živiny na optimalizaci pH, nemůžeme se divit, že nám pak „chybí“ na jiných místech, například v kostech nebo pro správné fungování štítné žlázy.

proti překyselení organismuV souvislosti s překyselením organismu vzniká celá řada zdravotních problémů. Jedním z nich je například osteoporóza. I když budete jíst dostatek potravin s vysokým obsahem vápníku, překyselení může přispívat k řídnutí kostí. V kyselém prostředí se také velmi dobře daří mikroorganismům, které svými výkaly přidávají další kyselý odpad do našeho těla. Objeví se nemoci, které přímo souvisí s životem mikroorganismů v našem těle – kvasinky, migrény, únavový syndrom, poruchy imunity, gynekologické problémy, ekzémy, astma. Není proto lepší udělat něco pro to, aby naše tělo mělo správné pH?

Změňte jídelníček a začněte odšťavňovat!

Veškeré jídlo, které jíme, na náš organismus působí buď kyselinotvorně, nebo zásadotvorně. Silně kyselinotvorné potraviny jsou například sycené nápoje, alkohol, cukr, umělá sladidla, káva, maso a mléčné výrobky. Mezi zásadotvorné potraviny patří zejména zelenina a ovoce, bylinky, mořské řasy, dále ořechy, semena, klíčky, avokádo a další. „Stačí jen lehce zvednout poměr zásadotvorných potravin v jídelníčku a budete se ihned cítit lépe, říká nutriční poradkyně Monika Divišová. „Už po pár týdnech klienti, kterým sestavujeme osobní redukční plány, cítí velkou změnu – více energie, úbytek váhy a volnější oblečení,“ dodává Monika.

Jednoduchým pravidlem k rozpoznání toho, do jaké skupiny potravina patří, je pohlídat si proces její výroby – čím více je jídlo průmyslově zpracované, tím více je kyselinotvorné. Když si něco utrhnete na zahradě a ihned to sníte, můžete si být jisti, že to bude zásadotvorné. Zatavená potravina ze supermarketu s dlouhou dobou trvanlivosti a nejrůznějšími „nejedlými“ ingrediencemi bude s největší pravděpodobností zase kyselinotvorná. Neznamená to, že všechny kyselinotvorné potraviny musí být pro náš organismus špatné. Problém vzniká, až když dojde k dlouhodobé nerovnováze.

Pro dosažení ideálního pH, a tedy i celkově lepšího fungování těla, není nic jednoduššího než navýšit konzumaci ovoce a zeleniny. Jak říká Monika Divišová, polovinu jídelníčku by měla ideálně tvořit zelenina. Jednou z možností, jak zvýšit příjem zeleniny, je konzumace čerstvých šťáv. Do několika sklenic čerstvého džusu je totiž možné vtěsnat maximum živin z takového množství ovoce a zeleniny, které jen těžko zvládnete během jednoho dne sníst. Efektivita vstřebání tekutých látek je také mnohem rychlejší než u pevné stravy. Když tedy vypijete čerstvou šťávu, všechny vysoce koncentrované živiny jsou dokonale stráveny během několika minut. To se hodí, když potřebujete načerpat energii, třeba ráno nebo po sportovním výkonu. Stačí tedy relativně málo – pořídit si kvalitní odšťavňovač, takový, který má vysokou výtěžnost a snadno se umývá, a začít si každý den připravovat čerstvé šťávy.

Během dne to zejména s konzumací zeleniny bývá často složité. V syrovém stavu v klasickém českém jídelníčku chybí, z jídel si přes den můžete koupit maximálně tak zeleninový salát a ne každý má možnost chodit denně do fresh barů nebo si nosit krabičku se zeleninou do práce. Určitě si ale s sebou můžete vzít lahev doma připravené zeleninové šťávy.

Zdroj, foto: Catler


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
asi to chce vyměnit chlapaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to by bylo super tráveníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík. je pravdou, že úprava jedálnička, zvýšenie dávok ovocia a zeleniny Vás tak naštartuje, že budete mať chuť byť aktívny. mal by to každý skúsiť, môže si len pomôcť
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles