Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 07.10. 2024
Dnes má svátek Justýna
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ženy v ohrožení

30. 09. 2021 | Televizní tipy
Ńázev: Ženy v ohrožení
Autor: Jarmila Mandžuková
Nakladatelství: Start
Rok vydání: 9 / 2021
Rozměry: 150 × 217 mm
Vazba: pevná
Počet stran: 144
Cena: 210 Kč

Statistiky mluví jasně: některými chorobami trpí ženy o poznání častěji než jejich mužské protějšky.

Obecně tomu nahrává i fakt, že ženy žijí déle a se stářím se pojí více zdravotních neduhů. Některé nemoci jsou pro ženy typické, patří sem především všechna gynekologická onemocnění, ale je známo více než dvacet různých nemocí, kterými trpí ženy více než muži. Které to jsou, proč tomu tak je a jak proti nim preventivně bojovat či je léčit? To se dozvíte na stránkách knihy Ženy v ohrožení.
 

Ženy v ohroženíUkázka z knihy Ženy v ohrožení:

Víc než jen BOLEST HLAVY


Ženy trpí bolestmi hlavy a migrénou až třikrát častěji a intenzivněji než muži.
Bolest hlavy a migréna dokážou pořádně ztrpčit život. V současné době plné stresů trpí bolestmi hlavy více než desetina populace. Migrénu charakterizují opakující se chronické bolesti hlavy, které se mohou objevit velmi brzy, již od desátého roku věku. Časté migrenózní bolesti hlavy mají negativní vliv na celkovou kvalitu života.

Proč máte bolesti hlavy a migrénu? Pravděpodobnou příčinou migrény je hormonální nerovnováha, obzvláště v období kolem menstruace, a změny hladiny hormonu estrogenu v krvi. K vyvolávajícím faktorům může patřit i stres, úzkost, změny počasí, hlučné prostředí, intenzivní tělesné cvičení, výkyvy hladiny krevního cukru, nízký příjem tekutin, jaterní nebo ledvinové onemocnění, nedostatek spánku, zácpa, léky (zvláště ty s hormonálním působením).

Jak se nemoc projevuje? Migréna se neprojevuje pouze bolestí hlavy, ale celou řadou doprovodných příznaků – zvracením, průjmem, bolestmi břicha, závratěmi, poruchou zraku, přecitlivělostí na zvuky, pachy i světlo, zvoněním v uších, poruchou hybnosti, zmateností, neschopností zvládat běžné úkony.

Potraviny, kterým se raději vyhněte. Bolesti hlavy a migrénu mohou vyvolat některé potraviny a chemické příměsi v potravinách (aditiva). Jedná se zejména o potraviny konzervované a marinované. Rizikový je glutamát sodný (E 651), který je v instantních pokrmech, hotových omáčkách, konzervovaných jídlech, uzeninách, výrobcích z ryb, kořenicích směsích. Nebezpečné mohou být sloučeniny síry, které jsou v sušeném ovoci (E 220), tyraminy (v červeném víně, plísňovém a zrajícím sýru a pivu) a také potraviny obsahující nitridy a nitráty (konzervované maso, uzeniny). Rizikové jsou i potraviny s umělými sladidly, sladké nápoje, dále ořechy, vejce, sójové boby, kyselé ovoce, čokoláda a sladkosti. Co se týká kávy a nápojů s kofeinem, raději se jim vyhněte, neboť kofein zvyšuje svalové napětí a může vyvolávat a zhoršovat bolesti hlavy. Snažte se omezit příjem alkoholu. Bolest hlavy může být v přímé relaci se spotřebou soli (sodíku), což má za následek zvýšení krevního tlaku v lebeční dutině. Určitě bude prospěšné omezit konzumaci konzervovaných pokrmů a polotovarů, uzenin, uzeného masa, chipsů a slaných oříšků.

Zdravý jídelníček je základ. Při častých bolestech hlavy je důležité dbát na vyvážený jídelníček, ve kterém by mělo být hodně čerstvé zeleniny a ovoce, vhodné jsou celozrnné produkty, ovesné vločky, obilné kaše, neloupaná rýže, jáhly, pohanka, mandle a semínka. Také pravidelná konzumace česneku upravuje bolesti hlavy a zlepšuje stav mozkových tepen.

Univerzální lék. Lahodný zázvorový čaj je silným přírodním analgetikem, dokáže snížit bolest a poskytuje úlevu od migrény. Bylo zjištěno, že proti bolesti působí obdobně jako hojně užívaný ibuprofen.

Zdraví z přírody. Nejlepší bylinkou na bolesti hlavy a migrény je kopretina řimbaba. Tato bylinka nás může ušetřit nejen bolesti, ale i nežádoucích účinků léků. I její preventivní užívání dokáže zabránit záchvatům migrény. Máte-li čerstvou rostlinu (snadno si ji vypěstujete na zahrádce), můžete si z listů připravit čerstvou šťávu (1–2 lžíce) nebo asi minutu žvýkejte v ústech dva až tři listy a pak je spolkněte. Přírodní léky na bázi výtažků z kopretiny řimbaby – tinktury a další doplňky – koupíte v lékárnách a ve speciálních obchodech. Než sáhnete po běžných prášcích proti bolesti hlavy, zkuste aromatický heřmánkový čaj, který všeobecně utišuje bolest. Při migréně se také doručuje přiložit na čelo teplý obklad z heřmánkového odvaru. Máta v podobě čaje nebo tinktury nahradí prášky proti bolestem hlavy, navíc osvěží a zbaví napětí. Bolest hlavy může být spojena se špatným trávením, i zde máta sehrává významnou roli. Nejnovější výzkumy potvrzují, že lidem, kteří trpí bolestmi hlavy, může pomoci čaj z meduňky, který má uklidňující a tišící účinek, pomáhá uvolnit napětí a působí i při migrénách. Při bolesti hlavy pomáhá sporýš lékařský, který harmonizuje hladinu hormonů a mírní bolest, a to čaj či tinktura, ale i obklady na čelo.

Nebojte se konopí. Možná nevíte, že konopné masti a další produkty mají protibolestivé (analgetické) účinky a doporučují se na tlumení bolestí hlavy, migrény, ale i zad, kloubů, svalů a šlach.

Léčba vůní. Rostlinné silice využívané v aromaterapii se mohou stát důležitým spojencem při bolestech hlavy a migréně. Svou nezastupitelnou roli zde hrají přírodní éterické oleje a vonné esence, získávané lisováním zastudena z vybraných rostlin. Éterické oleje se dají nakapat do koupele, na polštář, aplikovat do aromalampy a inhalovat jejich vůni. Skvělá je citronová nebo mátová esence, která zažene bolesti hlavy, ale i špatný spánek a nervozitu. Aromatické oleje přidané do koupele se do těla vstřebávají pokožkou a jejich vůně blahodárně působí při vdechování. Vtírání aromatického oleje do pokožky na spáncích má uvolňující a protibolestivé účinky, vhodný je levandulový, eukalyptový, bazalkový, mandarinkový nebo meduňkový vonný olej.

Voda, samá voda. Nedostatečný pitný režim je jednou z důležitých příčin bolestí hlavy, neboť mozek je velmi citlivý na dehydrataci. V rámci vodoléčby pomáhá koupel rukou ve studené vodě. Chlad zužuje roztažené cévy a po chvilce bychom měli pocítit úlevu.

Obklady přinesou úlevu. Při bolestech hlavy se doporučuje studený obklad, lze použít i sáček s drceným ledem, který zabalíte do ubrousku. Při prvních příznacích migrény se doporučovaly kontrastní obklady, které tlumí bolest. Na čelo přiložte studený obklad, na zátylek horký. Lze použít i obklady z vinného octa nebo citronové šťávy naředěné vodou. Dříve byl oblíbený cibulový obklad: jednu větší cibuli pokrájejte nadrobno a zabalte ji do lněného či plátěného šátku. Obklad přiložte na zátylek a nechte asi půl hodiny působit.

Dýchání pro zdraví. Cvičte hluboké dýchání podle pravidel jógy – hluboký nádech a dvojnásobně delší výdech. Hluboké dýchání zvyšuje zásobení mozku kyslíkem a pomáhá proti bolestem hlavy.

Automasáž pomáhá. Proti bolesti hlavy můžete použít automasáž, která uvolní napětí a odstraní „blokády“ v hlavě. Opřete si palce obou rukou přímo do středu spánkové krajiny, pevně zatlačte a minutu nebo dvě jemným kruhovým pohybem masírujte, až pocítíte úlevu.

Choďte naboso. Trpíte-li častou bolestí hlavy, neměli byste si nechat ujít žádnou příležitost k chůzi naboso po mokré trávě nebo břehu vodních toků.

Zdřímněte si. Při bolestech hlavy a migrénách ulehněte v zatemněné místnosti, odpočívejte a případně si i zdřímněte. Někdy to pomůže odstranit bolest hlavy.

Všechno je v hlavě. HLAVA je spojena se slovem hlavní, což nás upozorňuje, že pokud máme bolesti hlavy (především opakované), jedná se o velmi důležité, zásadní věci, které je třeba neodkladně řešit. Naše hlava je velice citlivá, protože reaguje na bolest nejrychleji ze všech orgánů. Bolest hlavy nás upozorňuje na to, že něco děláme či vnímáme špatně, a činí tak způsobem, který většinou naprosto odpovídá její příčině. A duševních příčin bolestí hlavy může být několik (přetížení, tlak, stres, sebepřecenění, tvrdohlavost, přehnaná ctižádost). Nezbytně důležitý je odpočinek, dostatek vnitřního klidu a sebekontroly, upuštění od svých mocenských nároků, přehnané ctižádostivosti, tvrdohlavosti, umíněnosti. Musíte odlehčit hlavu, dát prostor fantazii a hravému myšlení, realisticky ocenit sami sebe, ale nepřeceňovat se ani se přehnaně nekritizovat, mít ofenzivní, zdravě odvážný přístup k životu.


Tuto knihu Ženy v ohrožení zakoupíte v knihkupectví, na stránkách autorky Jarmily Mandžukové a na internetových stránkách nakladatelství START

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !