Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.11. 2024
Dnes má svátek Cecílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zlatá úsporná kuchařka

3. 01. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: Zlatá úsporná kuchařka
Autor: Anuše Kejřová
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2009
Rozměry:
Počet stran: 648 str.
Cena: 399 Kč

Kniha tato obsahuje skutečně úsporné a vyzkoušené předpisy s rozpočty, jídelní lístky, dietní rady a předpisy na jídla pro nemocné a různé praktické rady pro hospodyňky. Každá úprava jídla je popsána tak, že i hospodyňka vaření neznalá může ihned s úspěchem vařit a jistě se jí každé jídlo podaří. Je to veliká přednost před jinými
zlata-usporna-kucharkakuchařskými knihami. Upozorněte na tuto knihu a doporučte ji všem svým známým. Zasluhuje toho.

O autorce:

Anuše Kejřová (1874 - 1926) byla majitelkou koncesované kuchařské školy, kterou založila v roce 1910 a kde také sama vyučovala.
Kromě toho učila vaření ve školách a pořádala „kočovné“ kuchařské a hospodářské kurzy, v nichž učila dívky nejen vařit, ale také správně a hospodárně vést domácnost. Vydala celou řadu kuchařek, jimiž se zapsala do dějin kulinářství, a její recepty dnes patří k české klasice.

Obsah knihy Zlatá úsporná kuchařka:

- Rady pro hospodyňky
- Zásady správné výživy
- Úprava a prostírání stolu
- Předkrmy, příkrmy
- Omáčky
- Saláty a majonézy
- Masa
- Zavařování ovoce
- Dětská výživa
- Výživa nemocných

Ukázka z knihy Zlatá úsporná kuchařka:

Králičí maso

Pečený králík na slanině:

- králičí zadek, 6 dkg slaniny, 4 dkg másla, 3 dkg cibule, 1 dkg mouky, 1 menší květák, strouhaná houska, křen, zelená petrželka

Osoleného králíka obložíme slaninou, nejlépe tak, když na hřbet dáme tence nakrájenou slaninu a nití obtočíme. Do pekáče dáme kousek másla, trochu cibulky a králíka na to vložíme. Když cibulka zarůžoví, podlijeme ho polévkou a za stálého polévání do červena upečeme. Omáčku zahustíme špetkou mouky a procedíme. Upečeného králíka, rozděleného na díly, dáme na mísu a omáčkou podlijeme. Zdobíme měkkým, ve slané vodě vařeným květákem, který mastíme rozpáleným máslem a sypeme smaženou houskou; mezi to pak klademe křenové růžičky se snítkami zelené petrželky.

Křenové růžičky

- křen, šťáva z červené řepy

Oloupaný křen škrabeme ostrým nožem od špičky pokud možno na nejjemnější vlákénka, která u konce nedořízneme a z celého kořenu odřízneme. Pak je máčíme v červené řepové vodě tak, aby jedny byly světlejší a druhé tmavší barvy. Nejlépe uděláme, můžeme-li je štětečkem smáčeným v řepové vodě různě (světleji nebo tmavěji) obarvit.

Králík na paprice


- králičí předek, sůl, 3 dkg cibule, 5 dkg slaniny, paprika, 1 koflík kyselé smetany, 2 dkg mouky

Lžíci cibule, 2 lžíce na kostičky nakrájené slaniny se špetkou papriky dáme do žluta osmažit. Na to vložíme spařené, rozkrájené králičí maso, osolíme a pod poklicí za občasného polévání polévkou je asi hodinku dusíme. Když je měkké, zalijeme je koflíčkem kyselé smetany, do níž jsme rozmíchaly lžíci mouky. Omáčku necháme povařit, zahustiti, maso vyndáme a omáčku na ně procedíme. K tomu podáváme knedlík nebo noky.


Tuto knihu Zlatá úsporná kuchařka koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Motto.

PetraC
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já už mám doma takových kuchařek,že mě žádná nemůže překvapit,Stejně nakonec vařím tak nějak podle sebe.
Obrázek uživatelky
profil
ale je tam toho hodne
Obrázek uživatelky
profil
škoda,že jsou ty kuchařky tak drahé,ale na druhou stranu spoustu receptů najdu na internetu a nezabírají žádné místo,jako klasické kuchařky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
bych urcite vybrala a urcite i ty me zdokonalila
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles