1. Člověk má určitou biologickou podstatu a všemi úchylkami v dietách od této podstaty je tělo poškozováno a vedeno k ukládání zásob na horší časy.
2. Člověk je svojí podstatou všežravý savec a nijak se neodlišuje biologicky od tohoto modelu.
3. Výživa již dospělého jedince nemusí být tak vydatná jako výživa dorůstajících mláďat.
4. Nesmí ve výživě chybět vláknina, bílkoviny rostlinného i živočišného původu, vitamíny a minerály, aby tělo neonemocnělo.
5. Cílem hubnutí je uvést tělo v omyl, že není ohroženo úbytky váhy, že má naopak nadbytek a nemusí ukládat zásoby.
6. Tělo je jako každý živý organismus velice sebezáchovné, když zjistí, že zásoby nepotřebuje a ohrožují jeho funkce, začne je lehčeji pouštět pryč.
7. Tělo není nepřítel, ale je nutné jeho chemické pochody pochopit, netýrat ho a zbytečně ho tak zase vést k ukládání zásob.
8. Pohyb i běžný domácí úklid, práce na zahrádce i procházky jsou výdejem energie a posilují krevní oběh, dělejte vše s radostí.
9. Trpělivost s tělem je podmínkou úspěchu, kdo odpadne při prvním pozastavení poklesu váhy, nezhubne nikdy, kg, které se nahromadily za roky, nezmizí hned, chce to minimálně dva měsíce a potom dle potřeby.
10. Hubnutí nemá vést pouze k jednorázovému zhubnutí, ale k celkovému získání znalostí o metabolismu a o jeho ovládnutí.
11. Hlad i chuť na sladké jsou jenom výsledky chemických dějů v těle, které jde ovlivnit.
Pro všechny, kteří chtějí zhubnout, je klíčový pravidelný a rovnoměrný přísun živin.
Cílem by mělo být dosáhnout během dne i noci vyrovnané hladiny krevního cukrů. Je to ovšem složitější, prosté doplnění jednoduchým cukrem rozhodně není řešení, protože jednoduchý cukr vám zvedne inzulín a přebytek cukru skončí uložen jako tuk. Pointa je v tom, že cukr, který používá tělo, je vlastně jednoduchý a využívají jej svaly ke svojí činnosti. Pokud sníte obyčejný cukr, prakticky ihned se stráví a přesune do krve, protože to už je ta podoba, se kterou tělo umí pracovat, tak vznikne přebytek cukru a s tím tělo musí něco udělat - co se nevleze do svalů strčí do tuků.
Oproti tomu pokud sníte nějaký dlouhý sacharid (celozrnný rohlík), Vaše tělo ho musí rozložit, neumí přímo použit dlouhý sacharid. A tak tělo postupně rozkládá dlouhý sacharid na jednoduchý a tím nevznikne v krvi nadbytek. Dlouhé sacharidy jsou celozrnných výrobcích a cereáliích (u těch ovšem pozor na doslazování kvůli chuti jednoduchým cukrem).