Autor: Assitan Katri
Nakladatelství: CPress
Datum vydání: 30.10. 2013
Formát: 167 x 225 mm
Vázaná vazba s laminovaným potahem
Počet stran: 104
Cena: 229 Kč
Rádi vaříte a ochutnáváte exotická jídla? Chcete poznat chuť Afriky? Máme pro vás jedinečnou publikaci, ve které najdete 50 receptů z různých koutů afrického kontinentu. Autorka, rodačka z Mali žijící 9 let v České republice, adaptovala původní africké recepty na české podmínky, všechny ingredience tedy seženete na našem trhu a můžete se tak bez obav pustit do přípravy delikátních pokrmů. Jelikož africká kuchyně se kromě chuťové jedinečnosti vyznačuje také jednoduchostí, zvládnou jednotlivé recepty i méně pokročilí kuchaři a kuchařky. Těšit se můžete například na etiopské palačinky, knedlíky ze Sahary či arašídový guláš. A na své si přijdou i vegetariáni.
Ukázka z knihy Africká kuchařka:
Djé to – Dýňová kaše
Historie
Dýňová kaše podávaná s pečeným masem a chlebem je typickou večeří ve většině rodin v Mali. A není divu – tuto nízkokalorickou, chutnou a osvěžující zeleninu uvidíte v každé malijské zahrádce. Kromě kaše se z dýně nejčastěji připravují přísady do různých omáček. V Mali se dýně používá čistě v kuchyni na přípravu pokrmů, vydlabané dýně jako dekorace (jak známe např. ze svátku Halloween) tady nespatříte.
Ingredience
• 1 kg dýně • 50 ml vody
• 50 g másla • sůl
• pepř
Postup přípravy
Dýni oloupeme, odstraníme zrníčka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Do velkého hrnce dáme 50 ml vody, nasypeme nakrájenou dýni a bez míchání ji povaříme na střední výkon asi 15 až 20 minut, dokud nezměkne. Poté přidáme máslo, dosolíme a opepříme podle chuti. Nyní pomocí vidličky nebo mačkadla na brambory dýni rozmačkáme, dokud se nevytvoří hladká, měkká kaše. To by nám nemělo zabrat více než tři minuty a poté ihned podáváme. Dýňová kaše je vhodnou přílohou ke každému pečenému masu (bílému i červenému) nebo k ní můžete jen tak přikusovat chleba.
Kaba seri - Kukuřičná kaše
Historie
Kukuřice je v Mali velmi důležitou zemědělskou plodinou a jídla z ní patří do každodenního jídelníčku zdejších obyvatel. Kaše Kaba seri se většinou vaří na snídani a také v období ramadánu, po ukončení odpoledního půstu. Sklizeň kukuřice je významnou událostí a rovněž děti, zejména holčičky, si užijí spoustu legrace. Z vlákem klasů splétají malé copánky, z listů vytvářejí šatičky a z klasů samotných pak různé loutky.
Ingredience
• 200 g kukuřičné mouky • 1,5 litru mléka
• 400 ml vody • 20 g másla
• sůl • 80 g cukru
Postup přípravy
Ve velkém hrnci přivedeme k varu 400 ml vody. Jakmile voda začne vařit, přidáme kukuřičnou mouku, špetku soli a přivedeme znovu k varu. Zakryjeme a za občasného promíchání vaříme na střední výkon po dobu 15 minut. Poté přidáme mléko a za stálého míchání vaříme dalších 5 minut. Nyní vypneme sporák, přidáme máslo s cukrem, znovu vše dobře promícháme a necháme kaši zchladnout. Tímto je kaše hotová, pro zpestření ji můžeme podávat také s bílým jogurtem nebo smetanou.
Malo seri – Rýžová kaše
Historie
V Mali je rýže jednou ze základních surovin pro přípravu pokrmů. Rýžová kaše se objevuje na jídelníčku téměř denně, hlavně jako snídaně nebo večeře. Pro svou lehkou stravitelnost a snadnou přípravu se podává i kojencům. Tradičním zvykem je podávání rýžové kaše novomanželům o svatební noci.
Ingredience
• 200 g rýže (lepší je použít krátkozrnnou rýži) • 600 ml mléka
• 100 ml vody • 50 g másla
• sůl • 100 g cukru
• 100 ml kokosového mléka
Postup přípravy
Ve velkém hrnci přivedeme k varu 100 ml vody. Do vařící vody dáme rýži a špetku soli a vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 5 minut. Poté přidáme mléko a směs vaříme odkrytou asi 10 minut za občasného míchání. Nyní do směsi přilijeme kokosové mléko, stále mícháme a povaříme zhruba 5 minut. Vypneme sporák, do kaše přidáme máslo s cukrem a vše dohromady dobře promícháme. Rýžovou kaši necháme zchladnout a podáváme na stůl. Pro zpestření lze kaši posypat skořicí.
Knihu Africká kuchařka koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros Media.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz