Alergie na pyl může být důvodem pro zákaz mexické kuchyně Zajdete si do své oblíbené mexické restaurace s tím, že si dáte cokoli s feferonkami nebo kajenským pepřem. Ale již několik minut po prvním soustu vám otečou rty, na těle se objeví vyrážka a začnete kýchat. "Co se to děje? Lékař říkal, že mám alergii jenom na pelyněk!" říkáte si. Právě se u vás ale rozjela zkřížená alergie na pepř.
Kdo po pepři neslzí
Alergie na pepř a jiné druhy koření naštěstí nepatří mezi běžné potravinové alergie. Což ale může být zrádné, protože se na ně tím pádem většinou nemyslí. Diagnózu navíc komplikuje to, že alergické projevy na pepř jako slzení, kýchání nebo pálení jsou stejné i u zdravého jedince bez alergií. Navíc potravinové alergie se určují obtížně, protože se mohou podobat nepohodě člověka, který má porušen trávicí systém i z jiných důvodů.Dochází k nejrůznějším trávicím potížím, zvracením počínaje a průjmem konče. Může také dojít k pouhému nechutenství, pocitu nadmutí, bolestem v břišní krajině. Na alergii nás mohou upozornit obtíže, které nejsou omezeny na trávicí systém.
Projevy kožní i dýchací
Alergenní bílkovina je vstřebána do krve a k reakci s protilátkou dojde třeba až v cévách kůže či sliznic dýchacího systému. Pak může následovat výsev svědivé kopřivku nebo ekzému. V případě dýchacího systému dojde k projevům stejným jako při alergii pylové – ucpaný nos, vodnatá rýma nebo projevy astmatu.Pelyněk versus pepř
Relativně častým důvodem vzniku alergie na pepř a jiné potraviny je takzvaná zkřížená alergie. Při ní jsou si dvě bílkoviny svojí strukturou podobné a IgE protilátky na ně reagují stejně, obzvlášť pokud se s "novým" alergenem setkají opakovaně. Ke zkříženým alergickým reakcím často dochází u břízy, ořechu nebo celeru. Málo známým je v tomto ohledu pelyněk, který může vést ke zkřížené alergii právě na pepř, ale i na další potraviny.Pokud již někdo alergii prokázanou má, měl by při opakovaných potížích po určitém jídle zpozornět. Možná si do kolonky "Moje alergeny" může připsat další položku. A kvůli tomu třeba i začít hledat jinou dobrou restauraci.