Ano, šéfe – 3.11. 2016:
Majitel restaurace U Dubu Travellers hostel, Ing. Petr Jelínek, je původní profesí specialista na zakládání staveb, od r. 1991 pak zakladatel a majitel firmy, která restauraci a hostel provozuje. Hostel a hotel a Restaurant U Dubu otevřel v červnu 2006. V současné době buduje pan Jelínek další provozovnu – horskou boudu na hřebenech Krkonoš.
Provoz v Třebíči měl zpočátku mnoho ambicí a tváří. Na baru hrál střední proud, prodávaly se koktejly a do toho se dělaly akce, a to na jednu stranu rockového až undergroundového charakteru, na druhou seriózní židovské slavnosti včetně košer čištění kuchyně pro servírování židovských jídel.
Židovskou kuchyni (ne košer) i párkrát zopakovali.Loňskou letní sezonu management ale nezvládl. V létě se vyplýtvala spousta peněz na personál a další neopodstatněné výdaje. Došlo k přelévání peněz tam, kde to nejvíc hořelo, a vznikl dluh. Od září sem nastoupili bratr Petra Jelínka Jiří a jeho přítelkyně Katarína, aby vše dali do kupy.
De facto tak převzali vedení hotelu a restaurace. Majitelé tvrdí, že se snaží nahradit produkty od dodavatelů vlastní výrobou (vlastní pesto, bylinková zahrádka, vývary), ale přesto jejich kuchaři používají prefabrikované suroviny, ať už z důvodu vlastní lenosti, či jen proto, že neumějí vařit.
Mají i další plány: pořádat více akcí na základě českých tradic, zatím dělali Svatováclavské hody a vynášení Morany… Při těchto příležitostech by rádi použili i nějaké staré receptury. Hlavně by chtěli docílit stability v menu, ale nevědí jak. Při rozjezdu restaurace zde byl kuchař, který strávil léta ve Francii a chtěl jim vytvořit suprové menu.
Když to ovšem nefungovalo, odešel ke konkurenci, kde se pokoušel o to samé – se stejným výsledkem. Dopad je takový, že na malém místě je mnoho restaurací, které se potýkají se stejným problémem: jaké mít menu.
Něco od tohoto mistra si nechali, něco předělali – a výsledkem je paskvil, ze kterého si člověk není vůbec jistý, v jaké restauraci sedí. Restaurant U Dubu jak svým názvem, tak i prostředím vybízí ke stylovosti, ale menu tomu zatím neodpovídá. Je to kombinace italských, českých, rybích a „kapsovitých“ jídel.
Jedinou výjimkou jsou polední menu, která se každý týden mění. Stálý jídelní lístek je ovšem problém. Jaké rady zdejším poskytl šéf Zdeněk Pohlreich, to uvidíte v dnešní repríze oblíbeného kulinářského pořadu na Primě.