Podle výsledků studie, zveřejněné v renomovaném lékařském časopise Lancet, mohou ekologicky pěstované ovoce a zelenina pomáhat předcházet rakovině a onemocnění srdce stejně jako malé každodenní dávky aspirinu. Klíčovým zdrojem těchto schopností se zdají být salicyláty, neboli estery kyseliny salicylové, které jsou v ovoci a zeleniny obsaženy ve velkých množstvích a jsou současně aktivní protizánětlivou látkou v aspirinu.
Možné spojení mezi prevencí rakoviny a látkou nacházející se v aspirinu může také vysvětlit mezinárodní odlišnosti v počtu výskytu rakoviny, které jsou, například, mnohem méně časté u vegetariánů. Dále je prokázáno, že konvenčně pěstované a pesticidy ošetřované ovoce a zelenina, má nižší množství salicylátů než ekologicky pěstovaná zelenina a ovoce.
Profesor Peter Elwood z lékařské fakulty University v Cardiffu, který studii vedl, řekl britskému deníku The Independent: „Myslím si, že jsme objevili velmi důležitou oblast, která si zaslouží další výzkumu. Většina lékařských odborníků po 20 let tvrdí, že jsou to antioxidanty, které mají tyto ochranné vlastnosti. Výsledky studie nás nutí přemýšlet o tom, zda ovoce a zelenina má blahodárné účinky právě díky obsahu salicylátů".
Salicyláty, poprvé objeveny v jahodách na začátku 20. století, se přirozeně vyskytují v řadě plodin. Jejich role ve snižování rizika rakoviny tlustého střeva byla již v minulosti zkoumána. Nicméně vstřebávání salicylátů z různých zdrojů a nutné množství pro zdravotní účinek se velice obtížně měří.