Autorka: Hana Šimková
Nakladatelství: CPress
Datum vydání: 28.8. 2013
Vázaná vazba s laminovaným potahem
Formát: 167 x 225 mm
Počet stran: 96
Cena: 212 Kč
I bez lepku si můžete užívat slavnostních rodinných chvil či dětských oslav a najíst se lákavých sladkých dortíků, dezertů, rolád, košíčků, řezů, perníčků, lineckých koláčů, knedlíkových variací a dalších dobrot upečených z bezlepkové mouky! Některé recepty jsou úplně nové, plné inspirace, mnohé vymyšlené podle přání dětí, přizpůsobené také dalším alergiím. Autorka je doplnila svými tipy, radami a postřehy při pečení, které se vám budou hodit, pokud s bezlepkovým pečením začínáte.
V knize České bezlepkové slavnostní pečení mimo jiné naleznete:
* Rolády (čokoládové, citronové, makové, sněhové, ořechové, karamelové, ovocné, charloty, …)
* Semifredy (čokoládovo-karamelové, marcipánové, jogurtové, likérové, pařížské, tvarohové, …)
* Dětské laskominy (veselé bábovičky, košíčky, muffiny, smajlíky, dortíčky, koláčky, palačinkové kapsy, …)
* Řezy a koláče (řezy pařížské, medové, malinové, ananasové, pudingové, čokoládovo-karamelové, …, koláče drobenkové, pudingové, z odpalovaného těsta; bábovka, tvarohový tunel, …)
* Lahůdky z kynutého těsta (slané koláčky se sýrem či s masovou směsí, pizza, tažený závin, ovocné taštičky, …)
* Kynuté knedlíky (houskové, plněné ovocem, s uzeninou, …)
* Recepty na krémy (máslový, koňakový, kakaový)
Autorka je maminkou pěti dětí, pro něž už více než dvacet let připravuje bezlepkovou stravu.
Ukázka z knihy České bezlepkové slavnostní pečení:
Kynuté knedlíky
Na úplný závěr této knihy bych ráda vyhověla prosbám a dotazům čtenářů, kterým scházejí recepty na kynuté knedlíky. I když kynutý knedlík není laskomina jako ostatní recepty v této knize, vězte, že dobře uvařený knedlík patří neodmyslitelně ke slavnostní svíčkové nebo podobně úžasným pokrmům, podávaným při výjimečných příležitostech.
300 ml vody nebo mléka
320 g rýžové samokypřicí mouky
160 g kukuřičné hladké mouky
120 g Solamylu
2 vejce
1 kvasnice
½ balíčku prášku do pečiva
½ lžičky cukru
špetka soli
hrst nakrájených rohlíků nebo neochucené
burisony
Postup:
Krok 1: V míse smícháme všechny suroviny, uprostřed utvoříme důlek a do něj dáme špetku cukru. Rozdrolíme kvasnice a zalejeme vlažným mlékem nebo vodou. Necháme vzejít kvásek a pak vše rozmixujeme. Vznikne hustá hmota, kterou pak zpracujeme na pracovní ploše do vláčné nelepivé hmoty. Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Vyválíme bochánky, které přeneseme na igelitové sáčky nebo pruhy pečicího papíru. Necháme kynout
asi 10–15 minut.
Krok 2: Připravíme si parní hrnec, do kterého vložíme nakynuté těsto na knedlíky, a vaříme v páře 25 minut.
Více informací nejen o knize Hana Šimková - České bezlepkové slavnostní pečení se dozvíte také na stránkách nakladatelství Albatros Media.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz