Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.11. 2024
Dnes má svátek Cecílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chrom v potravě

13. 09. 2009 | Nemoci

Chrom je esenciální stopový prvek, který podporuje funkci insulinu a ovlivňuje metabolismus sacharidů, bílkovin a lipidů. Může být používán jako doplněk potravy při snižování hmotnosti a pro úpravu hladiny cukru v krvi diabetiků. V článku jsou uvedeny současné poznatky v této oblasti a naznačena doporučená spotřeba chromu.

Kde se chrom (Cr) nalézá?

Jestliže mluvíme o chromu v potravě, který lidské tělo potřebuje, máme na mysli jeho trojmocnou formu (Cr 3+ nebo Cr(III)). Chrom je všude kolem nás, ve vzduchu, vodě i půdě a je rozšířen i v potravinářských surovinách. Stejně jako jiné stopové prvky, i množství chromu v potravinách je velmi

nízké a kolísá v závislosti na jeho přítomnosti v prostředí a v průběhu zpracování. Mezi dobré zdroje chromu patří obecně maso, měkkýši, ryby, vejce, celozrnné obiloviny, ořechy a některé druhy ovoce a zeleniny.

Zdroje chromu v potravinách

zdrave-jidlo

Potravina - obsah chromu (ug/100 g)

Mušle -  128
Para ořechy - 100 
Ústřice - 57
Datle (sušené) - 29 
Hrušky - 27 
Garnáty hnědé - 26 
Celozrnná mouka - 21 
Rajčata - 20 
Houby - 17
Brokolice -16 
Ječmen (celozrnný) -13 
Lískové oříšky -12
Vepřová kotleta - 10 
Kukuřice (celozrnná) - 9 
Vaječný žloutek - 6 
Hovězí maso - 3 
Sleď - 2
 

Funkce chromu v organismu

Biologický význam chromu byl objeven koncem padesátých let, kdy bylo pokusy na krysách zjištěno, že pivovarské kvasnice pomáhají udržovat normální hladinu cukru v krvi i ve vysokém stáří. Jako aktivní složka byl určen komplex trojmocného chromu, který je označován jako Glukoso Toleranční Faktor (GTF) (2). Přesný mechanismus vlivu GTF, kterým je zvyšována funkce insulinu v organismu, není dosud zcela objasněn; patrně však podporuje transfer insulinu do buněk usnadňováním jeho přechodu buněčnými membránami.

Regulace hladiny krevního cukru

Při diabetu typu 2, přesto, že slinivka produkuje dostatek insulinu, buňky svalů a dalších tkání se stávají rezistentními proti účinkům insulinu a výsledkem je nedostatečná kontrola a řízení hladiny glukosy. Účinek podávání suplementů s komplexem chromu osobám s cukrovkou typu 2 byl předmětem mnoha studií. Nedávno byla provedená analýza výsledků 41 studií, ve které bylo zjištěno, že suplementace chromem zlepšuje řízení hladiny cukru u pacientů s cukrovkou typu 2; autoři však uvádějí, že bude nezbytné provést dobře řízené klinické pokusy, než si výrobce léků bude moci vznést nároky na patentovou ochranu (3). U osob, které netrpí žádnou formou diabetu, nebyly zjištěny žádné příznivé účinky užíváním chromových suplementů.

Snižování hmotnosti

snizovani-hmotnosti

Vzhledem k tomu, že trojmocný chrom ovlivňuje metabolismus glukosy a tuku, výzkumní pracovníci sledují jeho možnosti na snižování tělesné hmotnosti a úpravu složení lidského těla (tj. méně tuku, více svaloviny). Ačkoliv některé dřívější studie zjistily, že suplementace chromem vede k vyššímu úbytku hmotnosti a tělesného tuku ve srovnání s placebo, jiné studie to neprokázaly. Nedávno provedené široce koncipované studie, kde skupiny žen dostávaly velmi podobnou stravu (konstantní energetická úroveň i konstantní obsah živin), která se lišila suplementací chromem, prokázaly, že suplementace chromem neovlivňuje hmotnost nebo úbytek tuku více než placebo.

Bezpečný příjem potravy

pestra-stravaVýzkum o nezbytnosti chromu ve výživě je dosud skromný. Avšak na základě sledování příjmu typické stravy považují společnosti pro výživu v Německu, Rakousku a Švýcarsku denní příjem 30-100 mg chromu pro mládež a dospělé jako dostatečný (5). Tyto poznatky jsou v souladu s nedávným doporučením EU, které uvádí 40 mg trojmocného chromu denně (6). Přehled stravy v UE uvádí, že obsah chromu ve stravě průměrného dospělého Evropana obsahuje od 60 mg (Německo) až 160 mg (Švédsko) (5) za den.

Je velice nepravděpodobné, že s běžnou potravinou by mohlo být přijato škodlivé množství chromu, proto trojmocný chrom může být při výrobě potravin používán k jejich obohacení a suplementace chromem se stává populární. Existují však obavy, že vysoké dávky chromu mohou mít škodlivý vliv na DNA, a že suplementace chromem by měla být znovu posouzena (7). Avšak Evropský vědecký výbor pro potraviny uvedl: "Ve větším počtu omezených studií nebyly zjištěny škodlivé účinky suplementace chromem až do množství 1 mg chromu/den“ (5).

Jezte pestrou stravu

Chrom je obsažen v mnoha potravinách, proto konzumace pestré a vyrovnané potravy zajistí dostatek potřebného chromu. Pro běžnou populaci proto není třeba obohacovat potraviny chromem.

Zdroj: SOS

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
chróm sa odporúča ja pri dietach
Obrázek uživatelky
profil
O tom, že chorm působí na spadávání se dříve velmi mluvilo a najednou jsou opět jiné závěry s tím, že chrom působí stejně jako placebo. To se tedy velice divím, protože přeci byly jasně prokázány váhové úbytky u lidí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles