Zelený čaj
Zelený čaj je bohatý na vitamíny a živiny, které mají příznivý vliv na zdraví člověka. Z vědeckých poznatků vyplývá, že pravidelná konzumace přiměřeného množství zeleného čaje má velmi prospěšné účinky pro zdraví. Nejvýznamnější složkou zeleného čaje jsou antioxidanty.Antioxidační látky brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky, působí tedy jako prevence proti mnoha chorobám, především takzvaným civilizačním např. rakovině nebo rozvoji aterosklerotického postižení tepen
(ucpání v důsledku ukládání tuků do cévní stěny).
Třísloviny obsažené v zeleném čaji podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak trávení i zpracovávání potravy. Zelený čaj přispívá ke snížení tělesné váhy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Chrom
Minerální látka, známá jako regulátor hladiny cukru v krvi. Lidské tělo potřebuje chrom jako přirozený prvek výživy. Chrom má schopnost zlepšovat toleranci glukózy, pomáhá tedy organismu vypořádat se zvýšeným příjmem cukrů. Chrom umožňuje kontrolovat chuť k jídlu, stimuluje syntézu mastných kyselin a urychluje transport aminokyselin do buněk.Chrom vyrovnává hladinu krevního cukru. Díky této vlastnosti je hladina cukru udržována v optimální výši. Pokud je příliš nízká, má člověk nutkavou potřebu sníst něco sladkého, na druhou stranu je-li příliš vysoká, má člověk pocit absolutního nasycení. Pokud se chrom člověku nedostává, může se to projevit únavou, pocitem podráždění, nervozitou a neustálou chutí k jídlu, která vede k nežádoucí obezitě.
Inulin
Čistě rostlinná rozpustná vláknina, která se získává např. z čekanky lékařské. Inulin pozitivně působí v zažívacím traktu, zlepšuje prostředí mikroflóry, poskytuje ochranu před zažívacími infekcemi, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a v neposlední řadě podporuje zvýšení imunity buněk vůči rakovině. Obecně má příznivý vliv na celkovou vitalitu.Nejvýznamnějšími vlastnostmi inulinu jsou velmi nízká energetická hodnota a účinné snižování hladiny cholesterolu a triglyceridu v krvi. Inulin se využívá jako náhrada cukru a tuku, ale také jako plnivo, proto je vhodný pro použití ve výrobcích s redukovanou energetickou hodnotou nebo pro diabetiky.
Pu-erh
Odborníci označují čaj Pu-erh za post-fermentovaný vzhledem k procesu jeho postupného dozrávání, při kterém se na jednotlivých lístcích vytváří jemný povlak ušlechtilé plísně, podobně jako na kvalitních zrajících sýrech. Někdy je tento čaj nazýván čajem červeným pro svou načervenalou barvu podobnou kaštanu.Čaj Pu-erh patří nejen k nejstarším, ale také k nejkvalitnějším čínským černým čajům. Dříve se servíroval výhradně čínským císařům, proto se mu také někdy říká císařský.
V tradiční čínské medicíně je Pu-erh pokládán za lék, dodávající energii a prodlužující život.
V čaji Pu-erh byla objevena přírodní antibiotika, takže při pití ve větším množství může mít příznivé účinky na průběh chorob. Byly také prokázány jeho léčebné účinky na trávení.
Pu-erh je schopen výrazným způsobem omezit nadváhu člověka a hladinu škodlivého tuku v krvi. Mezi další schopnosti čaje Pu-erh patří detoxikace organismu, urychlování trávení a sekrece tělesných šťáv.
Garcinia cambogia
Po staletí se používá v jižní Asii jako ovoce a koření. Plody garcinie kambožské dorůstají velikosti malého jablka. Mají hrubou kožovitou kůru purpurové barvy. Dřeň má jemně sladkokyselou aromatickou chuť a je bohatá na vitamín C a vápník.Kyselina hydroxycitronová (HCA), získaná ze slupek garcinie, příznivě ovlivňuje přeměnu sacharidů ze stravy na zásobní glykogen a glukózu, jejichž zvýšená koncentrace vyvolává v mozku pocit nasycení již po malé porci jídla. Tvorba tuku se zpomalí do té míry, že tělo začne využívat tuky jako zdroj energie. Látka tak umožňuje účinně kontrolovat váhu, hladinu cholesterolu v krvi a metabolismus tuků a cukrů v těle.