Objevíme tajemství receptu na krkonošské sádlo a v kotlíku nad ohněm zkrášlíme vlněnou přízi přírodními barvivy. Šestá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
Měsíček lékařský, kopřiva, slupky cibule či granátového jablka, světlice lékařská či košenila. Všechny tyhle rostliny či přírodní produkty naši předkové využívali barviva pro látky či přízi. Barvířka a přadlena Iva se inspiruje recepturami našich předků, a rostlin, které lze použít, zná ještě mnohem víc.
Vyzkoušíme unikátní převíječ příze a navštívíme stádo čtyřrohých ovcí, jejichž vlnu Iva zpracovává. Pak se vypravíme za tajemnými vůněmi, které nás na chvíli přenesou do jiných sfér. Budeme totiž vykuřovat kadidlem, myrhou i pryskyřicí.
Ukážeme si, jak naši předkové očišťovali příbytky pálením jalovce, pelyňku či šalvěje. Poté se obrátíme k potřebám poněkud prozaičtějším a připravíme si vydatnou svačinku s receptem na krkonošské sádlo.