Stejně jako široká veřejnost, tak i odborníci se v názorech, zda jíst, či nejíst maso, liší. Každopádně se nakonec všichni shodnou, že nejdůležitější je dodržovat vyváženou stravu obsahující přiměřené množství masa a dalších potravin důležitých pro normální funkci a skladbu těla.
Maso obsahuje 50–80 % vody, 15–23 % bílkovin, 2–50 % tuku a malý podíl sacharidů (glykogen). Z minerálních látek fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo, vitaminy B1, B2, PP, A. Samozřejmě opět záleží na druhu masa. Pokud si vyberete drůbeží maso, můžete si být jisti nižším obsahem tuku oproti masům ostatním.
Hovězí a telecí maso je výborným zdrojem kvalitních bílkovin, které poskytují základní aminokyseliny nutné pro zdravý růst a vývoj lidského těla. Zejména hovězí maso je důležitým zdrojem železa ve formě, kterou tělo dobře zpracuje.
Hovězí maso
Abychom dosáhli maximální chuti hovězího masa, je zapotřebí nechat je nejdříve odležet. Kvalitní vyzrálé hovězí maso by nemělo mít červenou barvu, ale barvu burgundského vína, tuk by neměl být bílé barvy, ale krémové. Hovězí maso má pravděpodobně ze všech mas nejširší využití. Lze ho upravovat pečením, dušením, smažením, grilováním i vařením.
Je možné říci, že hovězí maso je pokrmem pro každou příležitost. Kuchaři je hojně využívají také při přípravě polévek a vývarů a je nedílnou součástí slavnostních hostin. Nejlepší maso na minutky musí mít pravidelnou síť tukových žilek, které dodávají masu chuť a šťavnatost. Barva masa je samozřejmě velmi specifická a je dána původem, plemenem, pohlavím, rozmanitostí krmení, způsobem porážky zvířete apod.
Hovězí maso je nejlepší ukládat do nejspodnější části lednice, aby se nedostalo do styku se syrovými potravinami. Nebalené maso, mleté maso a malé kusy telecího se doporučuje spotřebovat v den nákupu. Hovězí i telecí maso se dobře mrazí a vydrží zmrazené půl roku až rok. Při rozmrazování je třeba dbát na pomalý proces, nejlépe přes noc v lednici.
Na kvalitě hovězího masa snad nejvíce poznáte vliv chovu, výběr plemen, kvalitu zrání a zpracování masa. Na jedné straně můžete mít plec, která je z krávy a hodí se leda na vaření v tlakovém hrnci, a na straně druhé uděláte z plece kukuřicí krmeného mladého dobytka vybraných plemen (Angus) výtečný steak.