Začneme vlákninou. Dobrým zdrojem jsou celozrnné obiloviny, pšenice, otruby, mouka, hnědá rýže, ořechy, brokolice, luštěniny, mrkev, kukuřice, jablka, brambory atd. Je prokázano, že lidem, kteří pravidelně jedí hodně ovoce a zeleniny, hrozí menší riziko rakoviny tlustého střeva.
Zvýšit příjem vlákniny můžeme tak, že do polévek, k pečeným pokrmům přidáme luštěniny, při pečení používat celozrnnou mouku, na svačinu si dát sušené ovoce, jíst alespoň 5 neloupaných porcí ovoce a zeleniny denně. Proč ovoce? Vlákninu obsahují všechny jeho části - slupka, dužina i jádra.
Můžeme ho jíst kdykoliv během dne, syrové nebo vařené. Zdraví trávicí soustavy zlepšuje živý jogurt, nezáleží, zda je přírodní nebo ovocný,
důležité je, aby byl nízkotučný a neobsahoval cukr. Účinek přinese pouze pravidelná konzumace. Jogurt pomáhá přinést úlevu při žaludečních a
trávicích obtížích, průjmu, zácpě, pomáhat může i při prevenci zápachu z úst, posiluje imunitní systém.
Voda tvoří dvě třetiny těla - denně odejde z těla 1,7 l vody. Pro zdraví je důležité vypít denně asi 8 sklenic vody. Voda je nenahraditelná při mnoha tělesných funkcích, je nutná při trávení a vstřebávaní jídla a pomáhá ledvinám vylučovat odpadní látky. Bez jídla může člověk přežít 6-9 týdnů, bez vody jen 3 dny.
Poruchy trávení lze zvládnout i pitím bylinkových čajů, např. mátový čaj uvolňuje křeče střevních stěn, přináší úlevu z přejedení. Manukový med má velmi účinné antibakteriální vlastnosti. Jedna lžička medu po každém jídle a před spaním může pomoci zabít bakterie v žaludku a střevech. Zázvor je velmi účinný při různých druzích nevolnosti. Fenykl také pomáhá zlepšit trávení a přináší úlevu při žaludečních křečích. Šalvěj přináší specifický užitek při trávení tučných a těžkých jídlech.
Poruchy trávení vyvolávají nepříjemný pocit v nadbřišku, mohou být důsledkem zvýšení žaludečních kyselin, nadměrného pití alkoholu nebo infekce. Některé potraviny trávíme hůř než ostatní, jako např. pálivá a kořeněná jídla, salát ze syrové zeleniny, tučná jídla, silný čaj, kávu, tučný sýr. Předcházet můžeme tomu tak, že budeme jíst často a malé porce jídla, jíst v klidu a jídlo dobře rozžvýkat. Játra mají v těle mnoho funkcí.
Užitečnou bylinkou je artyčok, který obsahuje cynarin, tento chrání játra a zlepšuje jejich funkci, účinný je také v prevenci žlučníkových kamenů a snižuje hladinu cholesterolu. Ostropestřec mariánský chrání játra tím, že podporuje růst jejich regeneračních buněk. Důležitý je pro ně vitamín B12, který se nachází v rybách a mléčných výrobcích.
Zdravá trávicí soustava je základním kamenem zdraví a celkové kondice, proto je péče o ni tak důležitá.
Vilka - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz