Vláknina, slovo dnes skloňované ve všech pádech, byla dříve
neprávem opomíjena. Předpokládalo se, že nemá pro lidský organismus význam a je
pro něj nevyužitelná (balastní).
Poslední zprávy odborníků však uvádějí, že
příjem vlákniny v dostatečném množství má naopak pro lidský organizmus a
jeho správné fungování velmi pozitivní
vliv. Celosvětové výzkumy dokonce potvrdily, že vláknina má schopnost příznivě
ovlivňovat naši tělesnou hmotnost. A proto bychom na ni neměli při našem stravování
zapomínat a měla by být pravidelnou součástí našeho každodenního jídelníčku.
Co je to vlastně vláknina?
Vláknina, látka rostlinného původu, patří mezi
polysacharidy. Nepatří mezi živiny, ale je významnou složkou naší stravy. Pro
lidský organismus je nestravitelná - není štěpitelná trávicími enzymy člověka
ve střevech a přechází v nezměněné podobě do tlustého střeva. Jedná se
tedy o látku, která je z energetického hlediska téměř nevyužitelná jako
přímý zdroj energie. Podle rozpustnosti ve vodě dělíme vlákninu na rozpustnou
(bobtnavou, měkkou) a nerozpustnou (hrubá vláknina, plnidla).
V potravinách obsahujících vlákninu se vyskytují většinou oba druhy.
Rozpustná vláknina snižuje účinnost enzymů trávících sacharidy. To znamená, že potraviny s obsahem vlákniny mají nižší glykemický index – energie se uvolňuje pozvolněji a je tím lépe využitelná.
Nerozpustná vláknina na sebe váže vodu, podílí se tedy na zvětšování objemu stolice, podporuje peristaltiku střev a tak zabraňuje vzniku zácpy. Tento pozitivní proces je možné podpořit i dostatečným příjmem tekutin, tedy dodržováním dostatečného pitného režimu.
Vláknina slouží také jako prebiotikum, to znamená substrát pro bakterie, které mají prospěšný účinek pro lidský organizmus.
Proč je pro nás vláknina tak potřebná?
Význam vlákniny ve stravě je velmi široký. Vláknina obsažená ve stavě má pozitivní vliv na trávení, zpomaluje vyprazdňování žaludku a tím prodlužuje pocit sytosti, pozitivně ovlivňuje funkci střev, působí proti zácpě. Vláknina obsažená v potravinách snižuje jejich glykemický index, ovlivňuje vstřebávání sacharidů ve střevě. Díky obsahu vlákniny se energie uvolňuje postupně a je organismem lépe využitelná.
Vláknina reguluje vstřebávání tuků a cholesterolu v tenkém střevě, a tím napomáhá vylučovat cholesterol z těla.
Při trávení vznikají ve střevě odpadní toxické látky. Ty je vláknina schopna absorbovat na svém povrchu a odvádět je snadněji z těla ven. Nedochází tak k dlouhodobému zatěžování organismu toxickými látkami.
Vláknina tedy sehrává v naší stravě velmi důležitou roli jako součást zdravého životního stylu, ale také jako prevence proti závažným civilizačním onemocněním, které v České republice stále patří mezi nejčastější příčinu úmrtí. Mezi ně patří rakovina tlustého střeva a kardiovaskulární onemocnění. Příčinou těchto onemocnění však není jen nepravidelný stravovací režim, nevhodný výběr stravy s nedostatkem vlákniny, ale také nedostatek pohybu zaviněný zejména častým sedavým zaměstnáním.
Kde vlákninu najdeme?
V pravidelných jídelníčcích českých občanů se objevuje jen malé množství potravin s obsahem vlákniny. Naše stravování se tak liší od obyvatel jiných evropských zemí, kde jsou potraviny s vlákninou přirozenou součástí stravovacích návyků. Vláknina je ale všude okolo nás, stačí z ní jen udělat běžnou součást našeho stravovacího režimu.
Vlákninu najdeme v zelenině, ovoci, luštěninách, obilninách, bramborách, také v běžně dostupných výrobcích jako např. müsli výrobky nebo cereální tyčinky.
Jak dostat vlákninu do jídelníčku?
Kombinace čerstvé zeleniny a ovoce se správně upravenými luštěninami a obilninami dokáže s tělem dělat zázraky.
Základem by měla být zdravá snídaně s obsahem vlákniny, které jsou vyrobeny
z vysoce hodnotných surovin –
ovoce, celozrnné obiloviny, med, ořechy a další.
Na závěr je třeba zdůraznit a upozornit, že zdravé stravování není jen o dostatku vlákniny v jídelníčku, ale zejména celkovém přístupu ke stravování – vybírat pestrou stravy z kvalitních surovin, zařadit do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, jíst 5-6x denně a dodržovat dostatečný a pravidelný pitný režim.
Zdroj: CORNY Linea
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz