Červená řepa, kterou má řada z nás spojenou jen s nakládanými červenými kostičkami ze školních jídelen, se dostává do ohniska zájmu těch, kteří se zabývají nejen zdravou stravou, ale i léčivými schopnostmi těch nejobyčejnějších potravin. A k nim řepa patří už několik tisíc let.
Červená řepa je bohatá na minerály. Kromě draslíku, zinku, železa, selenu obsahuje významné množství křemíku, který je tělo schopno z řepy (na rozdíl od jiných potravin) velmi efektivně zpracovat. Křemík posiluje vazivové tkáně, zlepšuje kvalitu kůže, vlasů i nehtů. Důležitý je i obsah kyseliny listové, která se podílí na obnově buněčných tkání a hraje významnou roli i při tvorbě řady hormonů a neurotransmiterů; konzumace červené řepy tak může přispět ke zlepšení duševní pohody a zvládání stresu. Možná na to naše předky navedla výrazná krvavá barva řepné šťávy, protože už před staletími si všimli, že pokrmy z červené řepy dodávají slabým sílu a nesmělým odvahu.
Odedávna řepa platila i za cenný léčivý prostředek. Zvlášť při různých krevních chorobách, ale i při léčbě řady nádorových onemocnění. Detoxikuje játra, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí jako silný zdroj antioxidantů a protože zlepšuje vylučování vody a přebytečné kyseliny močové a pomáhá čistit krev, je i silným bojovníkem proti revmatickým onemocněním. Zlepšuje poměrně výrazně trávení, protože zvyšuje vylučování žaludečních šťáv. Zároveň zbavuje střeva toxických látek a pomáhá i se zácpou. Konzumace červené řepy přispívá k překonávání obtíží klimakteria a některých menstruačních problémů.
VYZKOUŠEJTE:
Čerstvou šťávu z červené řepy, o které se od dávných dob soudilo, že může zejména na jaře pomoci s očistou organismu a nabít ho energií. Pod názvem „bylinná krev“ se doporučuje i jako podpůrný prostředek při krevních a nádorových chorobách. Smíchejte 200 ml šťávy z červené řepy a po 100 ml šťávy z mrkve, zelí a černého bezu. Přidejte 50 ml šťávy z celeru pro muže nebo z petržele pro ženy. Získaná směs se popíjí po doušcích během celého dne. Variant tohoto receptu je mnoho, shoda panuje v červené řepě, mrkvi a celeru s petrželí. Někdy se vypouští zelná či bezová šťáva, jindy se naopak přidá šťáva z kořene pampelišky.
Zdroj: DTEST
hanka
ChytráŽena.cz