I v českých zahradách se už pěstuje keřík nebo nízký stromek přezdívaný „černý jeřáb“. Přestože oficiální český název zní temnoplodec černý, jde skutečně o vzdáleného severoamerického příbuzného našich jeřábů. Název arónie vznikl počeštěním latinského pojmenování Aronia melanocarpa. Jde o rostlinu nenáročnou na půdu, snese zimní mrazy i letní vedra, jedinou podmínkou je stanoviště s dostatkem slunečního svitu.
Koncem léta a začátkem podzimu dozrávají černé malvičky. Bylináři sice doporučují sklízet je až po prvním mrazu, ale čekat, než přijdou, znamená riskovat, že úrodu sezobají ptáci.
Arónie sice neobsahuje vysoké množství vitaminu C (jen mezi 10 až 60 mg na 100 g ovoce), zato však v sobě skrývá řadu cenných biologicky aktivních látek, které jeho vstřebávání zvyšují a spolupůsobí při jeho zpracování organismem. Nejcennější z nich je zřejmě rutin, který se dokonce z arónie získává pro přípravu léčiv proti ateroskleróze (zpevňuje a rozšiřuje cévy), vysokému krevnímu tlaku, chorobám žaludku a žlučníku. Výzkumy potvrdily, že arónie má schopnost snižovat hladinu cholesterolu a že dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy – ať při její nadměrné či naopak snížené funkci (má poměrně vysoký obsah jódu). Pravidelná konzumace plodů či výrobků z arónie (štávy, džemy, kompoty) působí výrazně protiskleroticky.
VYZKOUŠEJTE:
Šťávu z arónie snadno získáte na odšťavňovači. V chladničce vydrží dlouhou dobu i bez přidání chemických konzervantů, protože arónie obsahuje účinné antiseptické a antibakteriální látky. Pravidelné pití šťávy na začátku podzimu silně povzbudí imunitní systém a v případě nachlazení, chřipky a dokonce i zápalu plic se může stát podpůrným přírodním lékem. Šťáva má i mírně detoxikační vlastnosti.
Zdroj: DTEST
Hanka
ChytráŽena.cz