Plody lesních jahod sbírali už naši neolitičtí předkové.
Počátky pěstování jahodníku (Fragaria), který patří do čeledi rostlin růžovitých, spadají do 14. století v jižní Francii. Velkoplodé jahody se však objevují až od 18. století, kdy se začalo s jejich křížením.
Přestože pro léčitelskou praxi se užívá planý lesní jahodník (zejména listy, ale i kořeny a plod), je pěstovaná jahoda z hlediska zdraví velmi cenným ovocem.
Z našeho domácího ovoce má nejvyšší obsah manganu, bez kterého není možná dobrá funkce enzymů látkové výměny. Vysoký obsah kyseliny salicylové s protizánětlivými účinky pomáhá při artritidě. Draslík a třísloviny přispívají k čištění organismu. Železo v jahodách blahodárně působí na ty, kteří trpí chudokrevností a poruchami krvetvorby. Červená barviva antokyany, bohatá na karoten, pomáhají pleti vyrovnat se s volnými radikály a ultrafialovým zářením.
Až 90 % vody a řada přírodních kyselin pomáhají v boji s ledvinovými a močovými kaménky. Jahody mají také antibakteriální účinky; jejich konzumace se doporučuje při akné. Vysoký obsah zinku, který v těle reguluje sekreci hormonu testosteronu, může mít vliv na sexuální naladění.
Přestože jahody si dnes můžeme koupit téměř po celý rok, měli bychom se mimosezónním plodům raději vyhýbat.
Při jejich pěstování (zejména ve sklenících) není vyloučeno používání nejrůznějších pesticidů, fungicidů, herbicidů, stimulátorů růstu a hnojiv.
VYZKOUŠEJTE:
Drsnou a problematickou pokožku očistí pleťová maska ze dvou až tří rozmačkaných jahod, lžíce tučné smetany a lžíce medu. Směs lehce zaprášíme mletou skořicí a promícháme. Na očištěnou pokožku necháme působit 5 až 10 minut.
Zdroj: DTEST
Hanka
ChytráŽena.cz