• Upřednostňujte celozrnné obiloviny, neloupanou rýži
• Jezte alespoň 5 porcí zeleniny a ovoce denně
• Preferujte raději nízkotučné a polotučné mléko a mléčné výrobky
• Užívejte vyváženě živočišné (např. máslo) a rostlinné (např. olivový olej) tuky
• Maso konzumujte vždy libové, zařazujte i hovězí, vepřové a vnitřnosti
Jak vypadá
zdraví prospěšný jídelníček?
* Alespoň 2x týdně ryby
* Alespoň 1x týdně luštěniny, pravidelně sója
* Pravidelně ořechy, semínka, pšeničné klíčky (vitamin E)
* Nezapomínejte na vhodnou tepelnou úpravu
Co ve stravě omezit?
* Jednoduché sacharidy (cukr, sladkosti, fruktóza)* Sůl
* Alkohol
* Uzeniny, červené a konzervované masa
* Jídla typu fast food
Zdroj, foto: Bílé plus