Autorka: Judita Wignall
Překladatelka: Lenka Strnadová
Nakladatelství: Synergie Publishing
Datum vydání: 1. února 2014
Brožovaná vazba
Počet stran: 192
Cena: 348 Kč
Radost z jídla, radost ze života. Tak by se dala shrnout knižní novinka Živá kuchyně, cesta ke zdraví. Novodobá bible o jídelníčku z čerstvých, vařením nezkažených potravin rostlinného původu konečně vychází i v Česku. Kuchařka plná gurmánských receptů a tipů, jak z našeho těla vyhnat nemoci a přebytečné kilogramy, obsahuje také užitečné rady, jak živé produkty a bylinky nakupovat, skladovat, správně krájet i pěstovat.
Netradiční a inspirující kuchařka americké autorky Judity Wignall ukazuje trend, který si už oblíbili mnozí sportovci a celebrity. Ti místo vařených a nutričně málo bohatých jídel najeli na „živou stravu“. Tzv. „raw food“ dnes vyznává například tenistka Venus Williams, herečky Demi Moore či Uma Thurman, hudební hvězdy Beyoncé a Sting, syrová strava vzkřísila dokonce i neduhy prolezlého rockera Ozzyho Osbournea. U nás na ni nedá dopustit třeba modelka Helena Houdová, která se k živé kuchyni se dostala jako vegetariánka.
Ti všichni společně s autorkou knihy našli díky změně jídelníčku cestu, jak se detoxikovat, zdravě zhubnout, vyčistit si pleť, zlepšit vlasy a kromě nové životní energie najít i novou duševní pohodu. Všichni se zároveň shodují, že živá strava není žádná „další zázračná dieta“ ale životní styl, kteří znali naši předci už dávno. Díky němu se tělo zbavuje škodlivin a mnohem lépe vzdoruje stresu a nemocem, které na nás v dnešní civilizaci číhají. A výsledky se dostavují velice rychle – jíst živou stravu je zkrátka účinný způsob, jak zářit zdravím a vitalitou.
Kuchařka Živá kuchyně, cesta ke zdraví nabízí zcela nový pohled na vaření: suroviny se tu pouze mírně zahřívají (nebo mrazí), takže v nich zůstávají enzymy, vitamíny a minerály, které se jinak tepelnou úpravou ztrácejí. Nechybí jednoduché recepty, které skvěle nastartují metabolismus a přitom lahodí oku i chuti: chytře namixované koktejly, lehké snídaně nebo báječné ořechové sýry zvládne i začátečník. Menu je široké a inspiruje - od rychlých zákusků, k jejichž přípravě potřebujete jen kuchyňský nůž a pár minut, až po důmyslnější pochoutky (neodolatelně vypadá třeba zelená energetická polévka, samosa taštičky s kokosem a karí nebo vegetariánské chilli).
Velmi příjemným a uživatelsky pohodlným bonusem jsou tu fotonávody s praktickými radami a kroky, jak při přípravě jídel postupovat. České vydání doplňuje seznam i u nás dostupné literatury, a také praktický výčet obchodů a pěstitelů, které už i v Česku živé potraviny nabízejí.
O autorce knihy Živá kuchyně, cesta ke zdraví:
Judita Wignall - americká herečka, muzikantka a modelka se narodila 20. června 1977 v litevském Vilniusu. Temperamentní rusovláska přijela do Spojených států jako pětiletá a téměř okamžitě odstartovala kariéru v showbyznysu. V Clevelandu začala s divadlem, pokračovala jako modelka a během studia na vysoké škole v New Yorku byla DJkou. Odtud to byl jen krůček ke vlastní hudební kariéře v podobě dívčí kapely "Halo Friendlies. " Jako herečka si zahrála v seriálech "CSI : NY" , "Čarodějky " a "Buffythe Vampire Slayer.“ Herní nadšenci ji znají jako Judy Nails z videohry „GuitarHero“.
K živé stravě (anglicky raw food) se dostala díky svému trápení s akné: „Byla jsem ochotná vyzkoušet téměř cokoli, třeba i něco tak bláznivého jako nevařené jídlo. Brzy jsem zjistila, že živá strava má transformativní moc, že uzdravuje a dodává mi energii a životní sílu. Za jediný měsíc, kdy jsem se živila syrovou stravou, jsem zhubla o sedm kilogramů, zbavila se artritidy a zažehnala deprese. Získala jsem spoustu energie a psychické bdělosti, kterou jsem nezažila celé roky. Moje kůže se vyléčila během tří měsíců a já už jsem se nemohla vrátit ke svým starým stravovacím návykům a jídlům, která jsem ohřála v mikrovlnce a vyklopila na talíř,“ říká o své nové celoživotní náplni Judita Wignall.
Přihlásila se ke studiu na Living Light Culinary Institute, kde získala certifikát a stala se výživovou poradkyní a instruktorkou v oblasti živé stravy, založila si blog, začala natáčet videa a napsala tuto knihu. Chce vyvrátit falešné představy, které o živé kuchyni panují, a pomoci šířit životní styl spojený s tímto způsobem stravování.
Tuto knihu Judita Wignall - Živá kuchyně, cesta ke zdraví koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Synergie.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz