Autor: Patrick-Pierre Sabatier
Nakladatelství: Motto
Datum vydání: 25.9. 2013
Formát: 145 x 205 mm
Vázaná vazba s laminovaným potahem
Počet stran: 384
Cena: 339 Kč
Chtěli byste zhubnout a marně přemýšlíte, kterou dietu zvolit? Nejrůznější metody se na vás hrnou ze všech stran. Některé jsou nesmyslné a některé dokonce nebezpečné. Důležité je vědět, které a proč, abyste si dokázali vybrat tu správnou, která vám neublíží a pomůže vám dosáhnout vytčeného cíle. Francouzský lékař a odborník na výživu Patrick-Pierre Sabatier, autor mnoha knih z tohoto oboru, napsal přehled všech existujících redukčních diet, pečlivě je roztřídil a ukázal, v čem jsou jejich klady a zápory.
Ukázka z knihy Kniha o všech dietách:
Tolik diet!
Troufalost šarlatánů a jejich chabé úspěchy ukazují cenu medicíny a lékařů: pokud ti první
nechávají zemřít, ti druzí zabíjejí. Jean de La Bruyère Tlustí, lžou vám, ale i vy máte svůj díl zodpovědnosti! Jakmile se rozhodnete zhubnout za každou cenu, otevřete dveře všem nesprávným názorům. Nebylo by moudřejší jíst tak, abyste se cítili dobře, byli zdraví, žili déle a intenzivněji? A místo abyste měli postavu jak sylfida, měli byste si udržet stabilní váhu. Ženy a muži naší konzumní společnosti požadují štíhlost.
Ta je považována za správnou. Je to synonymum zdraví a dlouhověkosti, chrání před kardiovaskulárními chorobami – statistiky to potvrzují. Dovoluje užívat si více slunce, čerstvého vzduchu, pohybu, potěšení, při nichž tělo, které není nuceno se skrývat, může rozvinout svou smyslnost – zkrátka užívat si života. Schopnost lehce se pohybovat, svádět je nerozlučně spjata se štíhlým tělem nezatíženým hmotností, a navíc věčně mladým, tudíž nesmrtelným. Kromě mládí, útočiště společnosti, která ztratila své filozofické a náboženské záchytné body, přibírá štíhlost aristokratickou konotaci.
Kila navíc jsou synonymem lenosti, slabé vůle a vulgárnosti. Ba co víc, jsou výrazem antisociálního chování – je-li člověk tlustý, znamená to, že ujídal chleba druhým. Z deformujícího a moralizujícího pohledu některých lékařů z 18. století je obezita vadou.
Současný způsob života není příznivě nakloněn ideálu štíhlosti. Přemíra potravy, sedavé zaměstnání a stres způsobují, že kila v průběhu let přibývají a vůle zbavit se jich den za dnem slábne. Avšak jednoho dne se zhubnutí stane nezbytností, takovou nezbytností, že
každý prostředek vedoucí ke kýženému výsledku je dobrý.
Existuje tolik redukčních diet a návodů, z nichž mnohé se blíží spíše šarlatánství než vědecké pravdě, že laik v žádném případě nedokáže oddělit zrno od plev. „Zázračných“ diet, založených pouze na víře, jsou mraky, a to je jedním z důvodů, proč je medicína dlouho přehlížela nebo jimi pohrdala. Přesto existují takové, které fungují a nejsou nebezpečné. Jejich podstata je často stejná, ale jejich forma se liší. Každý si musí vybrat tu, která mu vyhovuje, místo aby se řídil jediným předpisem, jenž má zajistit zdraví. A pravdou je, že lékařské diety jsou často výlučné. Nedbají příliš na proveditelnost, a tudíž na to, aby mohly být skutečně dodržovány po delší dobu, nebo přinejmenším do té doby, než bude dosaženo uspokojivého a trvalého výsledku.
Každý má své zvyky a na nich závisí, který postup bude účinnější nebo alespoň lépe snášený. Ať máte silnou nebo naopak slabou motivaci, ať jste více či méně aktivní, muž či žena, mladý nebo starší, gurmán, gurmet, velký jedlík nebo hledáte v jídle útočiště, ať máte rádi sladká, slaná, tučná či jakákoli jídla, ať chodíte hodně do společnosti nebo naopak jste převážně doma, ať máte pár kilo nebo pár desítek kilo navíc, existuje dieta, která vám bude
vyhovovat. Otázkou je, která…
Řekli jsme si, že redukčních diet existují tisíce; a jsou i další – dieta při cukrovce, hypercholesterolemii, dně, hypertenzi, ledvinové nedostatečnosti, chorobách žaludku, jater, žlučníku, střev, slinivky břišní a také při anemii, horečce, odvápnění kostí, vyhublosti,
a rovněž v těhotenství, při kojení, v raném dětství či naopak ve vysokém věku, či při sportu.
Až do začátku dvacátého století byla kontrola váhy jen jedním z atributů slova dieta, které tehdy představovalo, v hippokratovském smyslu, soubor zásad čili „diet“, jak lépe žít, lépe dýchat, lépe se pohybovat, lépe milovat a samozřejmě lépe jíst. Slova „dieta“ a „režim“ neměla ještě pejorativní význam, nebudila tedy představu omezování, nebo jen velmi málo. To se objevuje teprve v době, kdy se štíhlost stala neoddělitelnou součástí krásy a kdy se důsledkem toho, čemu říkáme pokrok, stal nedostatek fyzické aktivity a přemíra jídla v průmyslových společnostech.
Knihu Kniha o všech dietách koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros Media.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz