Pouhá lžíce konopných semen dodá dospělému člověku minimální denní dávku všech potřebných živin. Vzhledem k potenciálu zdraví prospěšných látek, které nabízí, jsou vhodnou prevencí nemocí a posilují oslabenou imunitu. Konopná semínka mají vyvážený a zdravý prospěšný obsah bílkovin, jejichž kvalita je srovnatelná s masem. Jsou bohatým zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které jsou životně důležité pro správnou funkci celého organismu.
Tyto látky jsou v těle přeměněny na prostaglandiny, látky podobné hormonům, které v organismu řídí řadu důležitých funkcí, přispívají k vitalitě a duševní pohodě, odstraňují migrény, bolesti hlavy a nespavost, jsou významné v prevenci infarktu myokardu, mozkové mrtvice, astmatu nebo artritidy. Dalším důležitým tukem je kyselina linolenová, u lidí s ekzémy a dalšími kožními potížemi byl zjištěn nedostatek této látky.
Konopná semínka jsou vhodná pro pacienty s diabetem, pomáhají snižovat vysoký cholesterol, působí léčivě při potížích s trávicím systémem, odstraňují bolesti a křeče žaludku a metabolické potíže. Semínka neobsahují lepek, proto jsou vhodnou potravinou pro lidi trpících celiakií. Díky účinným látkám, které semínko obsahuje, by ho měli denně užívat také lidé, kteří trpí vážnějšími onemocněními jako je rakovina, AIDS, roztroušená skleróza, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Dobrou chuť!
Z konopných semínek se vyrábí mnoho potravin – mouka, pečivo, sušenky, müsli tyčinky, těstoviny a olej. Je třeba zdůraznit, že neobsahují omamnou látku THC, která je jen v zelených částech rostliny, takže konzumace nepředstavuje žádná rizika. Semínka se vyznačují příjemnou oříškovou chutí a zajímavě umocní chuť ovocných i zeleninových salátů či cereálních směsí. Výživné je konopné mléko – semínka namočíme na 24 hodin do vody, kterou dvakrát vyměníme, poté rozmixujeme, přecedíme a vzniklé mléko rozmixujeme s ovocem, citronovou šťávou nebo kakaem, vanilkou a podle chuti osladíme medem.
Autorka: Jarmila Mandžuková