Zatímco v zimě nás více přitahují těžší potraviny, v létě máme většinou chuť na lehčí jídla. At´ už je to tím, že na ně v horkém počasí máme chuť, nebo jsou prostě jen lépe dostupné, pro náš organizmus je dobré, že nás v horkém počasí oslovují jídla s vyšším obsahem tekutin, stejně jako vodnaté čerstvé ovoce a zelenina.
Se stoupajícími teplotami se i mnohem více potíme, což vede ke ztrátě tekutin, společně s minerálními látkami na bázi sodíku, draslíku a hořčíku. Pokud tyto tekutiny a minerální látky nenahradíme, může to vyvolat pocit únavy a malátnosti.
Většina druhů ovoce a zeleniny, zejména té sezónní, obsahuje spoustu vody a představuje také velmi dobrý zdroj draslíku, takže je na léto ideální volbou. Existuje však několik „letních šampiónů“, jako jsou melouny, bobulovité ovoce, špenát či pálivé papriky, které mohou být v boji s horkem obzvláště účinné.
Červené a žluté melouny, které se prodávají v létě téměř všude, obsahují až 95% vody, takže tělu skvěle pomáhají nahradit tekutiny vypocené v horku. Jsou však i bohaté na draslík - žlutý meloun ho obsahuje až trojnásobně více než červený. Žlutý meloun je také dobrou volbou i proto, že svou oranžovou barvu získal díky beta karotenu, účinnému antioxidantu, který napomáhá ochraňovat pokožku před škodlivým slunečním UV zářením.
Chutné bobulovité plody obsahují kromě vody i přírodní látky příbuzné acylpyrinu, které mají protizánětlivé účinky. Takže pokud sníte misku sladkého bobulovitého ovoce, můžete snížit zánětlivé procesy a následky nadměrného opalování na slunci.
Špenát má také dvojí účinek. Tato zelenina, stejně jako další zelené listové druhy, obsahuje spoustu vody a je i zdrojem hořčíku, minerální látky, kterou při pocení ztrácíme. A nejen to, špenát získal svoji zelenou barvu z pigmentu nazývaného lutein, přírodního antioxidantu, který napomáhá chránit pokožku a oči před sluncem.
O pálivé paprice byste možná řekli, že je tou poslední potravinou, kterou byste chtěli jíst v horku. Ukázalo se však, že pikantní paprika dokáže stimulovat pocení, takže když se pot z pokožky vypaří, pomůže tělu se ochladit. Paprika také obsahuje spoustu vitamínu C, dalšího antioxidantu, který zvyšuje ochranu před sluncem. Když si s horkem už nevíte rady, zkuste i další ostré potraviny jako čerstvý česnek či zázvor, mají podobné složení, které také vyvolává pocení a následné ochlazení těla.
Ovoce a zelenina jsou bezesporu dobrým zdrojem tekutin, pokud však v horku ztrácíte tekutiny vlivem pocení, nespoléhejte se pouze na ně. Pijte hodně vody během celého dne a pokuste se svou žízeň trošku předběhnout. Ve chvíli, kdy vám tělo říká, abyste se napili, jste už pravděpodobně mírně dehydrovaní. Speciální nápoje pro sportovce jsou také v pořádku, zvláště pokud cvičíte v horku a vlhkých podmínkách – pomáhají nahrazovat cenné minerální látky a jejich složení přispívá k maximálnímu vstřebávání tekutin. Jejich mírně sladká chuť vás také může povzbudit, abyste pili ještě více.
Pití vhodných nápojů i konzumace množství čerstvého ovoce a zeleniny vám mohou výrazně napomoci v boji s horkem. Ovoce a zelenina nejen pomáhají nahradit tekutiny a minerální látky, které ztratíte při pocení, ale obsahují i antioxidanty, které výrazně přispívají k ochraně těla a pokožky před slunečními paprsky.
Autorka: Susan Bowerman
Zdroj, foto:Herbalife