Autor: Jaroslav Vašák
Nakladatelství: Ikar
Formát: 132 × 207 mm, 333 g
Počet stran: 216
Vázaná vazba
Rok vydání: červenec 2013
Cena: 229 Kč
Slezsko je kraj pyšnící se bohatými lidovými tradicemi, písněmi a tanci. Na Slezských dnech se nabízejí regionální gastronomické speciality jako bramborové placky nebo jelito se zelím.
Ochutnejte i jiné speciality jako čoskulu nebo grochulu, kelerubkovou mačku, kraple se špenátem, pampúšiky, frajták, těšínský bigus nebo uzenou pečeni, ocelářský špíz či petřvaldské zapečené řízky.
A také nahlédněte do zajímavého slezského gastronomického slovníčku.
Ukázka z knihy
Krajové speciality: Slezská kuchyně:
Brambory, škvarky, sůl, pepř, česnek, hladká mouka, popřípadě vejce, sádlo na vymazání plechu
Den předem se uvaří brambory ve slupce. Druhý den se oloupou, prolisují nebo nastrouhají. Zvlášť na masovém strojku semeleme škvarky a smícháme s bramborami v poměru 1:2 až 1:3. Je možné přidat 1 až 2 brambory syrové, nastrouhané.
Osolíme, trochu opepříme, dáme třený česnek podle chuti a jen tak dosypeme moukou z ruky. Můžeme přidat i jedno vejce.
Všechno prohněteme a rozetřeme na plech dobře vymaštěný sádlem. Upečeme dozlatova a krájíme na čtverce a podáváme s kysaným zelím.
Na další recepty se můžete podívat níže pod článkem.
Knihu Jaroslav Vašák - Krajové speciality: Slezská kuchyně koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Bux.cz.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz