Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 26.11. 2024
Dnes má svátek Artur
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Krajové speciality: Slezská kuchyně

27. 07. 2013 | Knižní tipy
Název knihy: Krajové speciality: Slezská kuchyně
Autor: Jaroslav Vašák
Nakladatelství: Ikar
Formát: 132 × 207 mm, 333 g
Počet stran: 216
Vázaná vazba
Rok vydání: červenec 2013
Cena: 229 Kč

Slezsko je kraj pyšnící se bohatými lidovými tradicemi, písněmi a tanci. Na Slezských dnech se nabízejí regionální gastronomické speciality jako bramborové placky nebo jelito se zelím.

Ochutnejte i jiné speciality jako čoskulu nebo grochulu, kelerubkovou mačku, kraple se špenátem, pampúšiky, frajták, těšínský bigus nebo uzenou pečeni, ocelářský špíz či petřvaldské zapečené řízky.

A také nahlédněte do zajímavého slezského gastronomického slovníčku.


Jaroslav Vašák - Krajová specialita: Slezská kuchyněUkázka z knihy

Krajové speciality: Slezská kuchyně:


Šmórák  - havířské jídlo z Ostravska

Brambory, škvarky, sůl, pepř, česnek, hladká mouka, popřípadě vejce, sádlo na vymazání plechu

Den předem se uvaří brambory ve slupce. Druhý den se oloupou, prolisují nebo nastrouhají.  Zvlášť na masovém strojku semeleme škvarky a smícháme s bramborami v poměru 1:2 až 1:3. Je možné přidat 1 až 2 brambory syrové, nastrouhané.
Osolíme, trochu opepříme, dáme třený česnek podle chuti a jen tak dosypeme moukou z ruky. Můžeme přidat i jedno vejce.
Všechno prohněteme a rozetřeme na plech dobře vymaštěný sádlem. Upečeme dozlatova a krájíme na čtverce a podáváme s kysaným zelím.

Na další recepty se můžete podívat níže pod článkem.

Knihu Jaroslav Vašák - Krajové speciality: Slezská kuchyně koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Bux.cz.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Máme úžasné krajové speciality ale vařit bych si je netroufla. To si raději zajdu http://www.jan-maria.cz/www/cz/gastronomie/ kde vím, že jídlo bude tip top.
Obrázek uživatelky
profil
vypadá to velmi dobřeSmajlík Dneska, když chci něco dělat a úplně nevím, hupnu na net a žádné kuchařky už nekupuji...
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavá kuchařka,určitě si ji koupím.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles