Podtitul: báječné recepty krok za krokem
Autorka: Helena Rytířová
Fotograf: Helena Rytířová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2008
Vázaná vazba
Formát: 216 × 276 mm
Počet stran: 320
Cena: 499 Kč
Nechte se inspirovat a připravte pro své blízké skvělé pochoutky! Kuchařka pro tebe je pro všechny, kteří rádi vaří, ochutnávají a překvapují. Podrobný postup a praktické rady pomohou s přípravou chutných jídel pro každou příležitost. Vaření ještě nikdy nebylo snazší!
Ukázka z knihy Kuchařka pro tebe:
Španělský ptáček
4 plátky hovězího zadního (asi 1 kg)
2 lžíce hořčice
sůl, pepř
1 pravá čabajka
100 g anglické slaniny
4 vejce uvařená natvrdo
4 jarní cibulky
80 g másla
2 velké cibule
1 bobkový list
1 lžička sladké papriky
300 ml hovězího vývaru
1 lžíce rajského protlaku
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce cukru
100 ml šlehačky
Příprava masa:
1. Maso omyj a okrájej. Všechny odřezky dej vařit do neosolené vody, abys měla vývar na podlévání
závitků.
Maso se vždy krájí přes vlákno. V tomto případě je však zapotřebí co největších plátků, proto je nutné krájet maso po vlákně. Musí se tedy o to důkladněji naklepat, aby se narušila struktura vláken
2. Naklepané plátky potři z jedné strany hořčicí, opepři, pokapej olejem a sroluj je do nádoby vhodné na nakládání masa. Nech plátky uležet, nejlépe do druhého dne.
3. Uvař vejce natvrdo, nakrájej anglickou slaninu, čabajku a jarní cibulku na proužky tak, aby se do závitku vešly.
4. Rozlož maso na prkénku, osol ho a asi v jedné třetině plátku naskládej všechnu náplň. Závitek pevně sroluj a zajisti párátky nebo jehlami na ptáčky.
5. Ve velkém kastrolu rozpeč zbytek nakrájené slaniny, přidej máslo a nadrobno nakrájenou cibuli. Asi 5 minut ji smaž, až zesklovatí. Závitky opékej na cibuli nejdříve spojem dolů, potom je obrať, opeč a vrať do původní polohy. Přidej bobkový list, popraš maso sladkou paprikou a podlij vývarem z odřezků. Závitky by měly být téměř ponořené, aby svrchu neosychaly.
6. Závitky se dusí pod poklicí na velmi mírném ohni nejméně 1 hodinu. Občas je podlévej vývarem nebo horkou vodou. Zda jsou měkké, zjistíš píchnutím vidličkou. Půjde-li hladce vytáhnout, je maso měkké.
7. Hotové maso přendej do jiné nádoby, zakryj alobalem a udržuj v teple. Šťávu ještě povař, aby se zmenšil obsah vody (tomu se říká „vysmahnutí“) a vmíchej rajčatový protlak. Omáčku zahusti hladkou mouku. Za stálého míchání mouku opraž dohněda a rozmíchej ji s trochou studeného vývaru nebo vody. Ještě 15 minut povař na mírném ohni. Občas omáčku zamíchej a podle potřeby dolévej tekutinu.
8. Nakonec omáčku zjemni smetanou a dochuť ji cukrem, případně solí. Nech ji trochu zchladnout. Vyndej bobkový list a omáčku rozmixuj v mixeru. Před podáváním ji prohřej na velmi mírném ohni. Již se nesmí vařit! Jako příloha je vhodná dušená rýže nebo houskový knedlík.
Tuto knihu Kuchařka pro tebe – báječné recepty krok za krokem koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Fragment.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz