Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.11. 2024
Dnes má svátek Cecílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máte divertikulózu? Nebojte se ořechů ani popcornu

3. 05. 2009 | Nemoci

Ořechy a kukuřice – podle odborníků na zdravý životní styl jde o tělu prospěšné poživatiny. Jak ale (ne)vadí při tzv. divertikulární nemoci?

Divertikulóza patří mezi civilizační nemoci. Její výskyt totiž úzce souvisí s naším životním stylem a stravovacími návyky. Navíc zřetelně přibývá s rostoucím věkem: postihuje více než polovinu lidí starších 70 let a asi třetinu padesátiletých.

Vyznejte se v divertiklech


Jedná se o onemocnění zejména tlustého střeva, ale vyskytuje se i ve střevě tenkém a vzácně i v žaludku nebo jícnu:
 - Divertikly jsou výchlipky stěny tlustého střeva.
Ořechy a divertikulóza se nevylučujjí!  - Divertikulóza je nemoc, kdy divertiklů je mnoho.
 - Divertikulární nemoc je divertikulóza, kterou provází zřetelné příznaky          (bolest břicha a podbřišku, poruchy stolice, pocit plnosti a nadýmání).
 - Divertikulitida je komplikací, jde o zánět stěny střeva v okolí divertiklů.


Ořechy s kukuřicí neškodí


Rozsáhlého výzkumu se zúčastnilo formou dotazníku přes 47 000 mužů ve věku 40 až 75 let, kdy je největší výskyt tohoto onemocnění. Výzkum probíhal přes 18 let (1986 až 2004).

Tito lidé jedli veškeré druhy potravin včetně těch, které byly považovány za rizikové pro vznik divertikulární nemoci (ořechy, kukuřičné výrobky). Během Výsledky výzkumu mluví jasně - kukuřici a ořechy ANO! osmnácti let sledování bylo zaznamenáno přes 1 000 případů krvácení z divertiklu, nikoli však v souvislosti s požitím ořechů, kukuřičných výrobků nebo popcornu.

A nejen to. V obdobích užívání těchto potravin byl výskyt problémů dokonce nižší. Odborníci proto uvažují o přehodnocení omezení jídelníčku u takto nemocných.

Obecně se stále doporučuje tzv. zbytková dieta s dostatkem vlákniny. V praxi to znamená jíst potraviny obsahující hodně vlákniny (ovoce, zeleninu, luštěniny, tmavé pečivo) a omezit červené maso, tučné pokrmy, sladkosti, bílé pečivo.

 

Zdroj: Střevní záněty.cz

Alena Rašková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je to také nemoc, kterou naštěstí nemám.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles