Meloun je zelenina patřící do čeledi tykvovitých. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, které mají různou barvu a také tvar. Jedná se o teplomilnou rostlinu, kterou zničí první mrazy. Úrodu melounů sklízíme na konci léta v červenci, nebo srpnu. U nás melouny pěstujeme především v teplejších oblastech, kde se též pěstuje vinná réva.
Melouny dělíme na dvě hlavní skupiny, vodní a cukrový. U nás je oblíbený především vodní meloun s červenou dužinou. Patří mezi nízkokalorické potraviny, které obsahují kyselinu listovou, jablečnou a citrónovou. Jsou velkým zdrojem železa a vápníku. Plody mají vysoký podíl vitamínu A, vitamíny skupiny B a bohaté zdroje vitamínu C.
Pro svůj vysoký obsah vody jsou výborným prostředkem na pročištění organismu. Zejména na pročištění krve a ledvin. Udržují pokožku svěží a hladkou. Konzumací melounů si zlepšíme náladu a zmírníme stres.
Vodní melouny obsahují kromě vody také hodně cukrů.
Melouny jsou dobrým pomocníkem při hubnutí. Obsahují hodně vody, která uhasí žízeň a také dobře pročistí organismus. Pročištění organismu pomocí melounů je chutné, velice příjemné a jednoduché. Melounovou dietu dobře uplatníme v letním období, kdy člověk nemá velkou chuť k jídlu.
Melounová dieta
Během celého dne jíme meloun a můžeme pít pouze čistou vodu, případně zázvorový čaj. Zázvorový čaj koupíme v lékárně. Melounová dieta trvá jeden až tři dny. Meloun má mít při konzumaci pokojovou teplotu.
Melouny se také dobře uplatní v kosmetice
Pleťová maska z melounu Pokožku vyhladí a hydratuje ji. Tenké plátky melounu, necháme odkapat a přiložíme na pleť i dekolt.
Vnitřním užíváním melounů zlepšíme kvalitu vlasů a kůže.
Konzumací melounu může také připravit pokožku na účinky slunečního záření. Beta- karoten je obsažený v cukrovém melounu.
Meloun v kuchyni
Meloun patří pro svou vynikající chuť a vysoký podíl vitamínu a nerostných látek k velice oblíbenému druhu zeleniny. Využíváme je jako dekoraci, při přípravě míchaných nápojů, jak alkoholických tak i nealkoholických. Plátek melounu dáváme na okraj skelničky. Dál se používá na přípravu různých salátů v melounové slupce.
Oblíbený alkoholický nápoj „Opilý meloun“
Do melounu vyvrtáme díru a pomocí trychtýře dovnitř nalijeme studenou vodku. Takto připravený opilý meloun dáme na jeden den do lednice - alkohol se naváže na vodnatou dužinu, která se konzumuje.
Vyzkoušejte další zajímavé recepty s melounem!
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz