Jídlo je moje vášeň. A jelikož pracuji jako zdravotnice,
vždycky jsem se o otázky výživy zajímala. Sama zatím děti nemám, takže moje
poznatky o výživě kojenců pramenily z literatury a přednášek.
Nicméně na příští mateřství jsem byla připravena dokonale. V této oblasti bylo
přece všechno jasné. Plné kojení do šesti měsíců. Pak postupně zeleninový,
maso- zeleninový, ovocno- mléčný příkrm, kaše. Lepek rozhodně ne před 6.
měsícem! Vaječný bílek? Do roka vyloučeno. Oříšky? Arašídy? Mořské ryby? Takhle
silné alergeny by snad žádná zodpovědná matka svému dítěti nedala!
Když mi
kamarád vyprávěl, jak tajně se svým osmiměsíčním chlapečkem mlsají nanuky, aby
mamka nevěděla, vlasy mi hrůzou vstávaly na hlavě. Předčasné zavádění příkrmu -
zbytečné a ohrožující dítě alergiemi. Mé pevné přesvědčení začalo dostávat
trhliny v loňském roce, když jsem se dověděla o, nejen pro mě,
překvapivých výsledcích lékařských
studií. Jedna z nich zkoumala výskyt alergie na arašídy u dětí v Izraeli a u
dětí židovského původu z Velké Británie.
Překvapivě alergií na arašídy trpěly
mnohem méně děti z Izraele, kde tuto potravinu dostávají již od šesti měsíců
věku a v době před prvními narozeninami ochutnalo arašídy více než 80% dětí.
Naproti tomu pouze 21% dětí z Velké Británie jedlo arašídy před prvním rokem
věku. Přesto byl výskyt alergie na arašídy u nich vyšší. Podobně dopadly i
studie se sezamovým semínkem. Vyplývá z toho tedy, že oddálení podání potraviny
nechrání dítě před alergií, ba naopak. Nu což, arašídy a sezam nejsou tak
významné potraviny, aby se kvůli nim musela matka kojence trápit. Ale co když
to platí i o jiných, u nás běžnějších, potravinách doposud považovaných za
rizikové? A ono na tom skutečně něco bude.
Důkazy přinesly další studie zabývající se vlivem časného podání potravin s lepkem. Možná víte, že nesnášenlivost lepku vyvolává onemocnění zvané celiakie. Lidé tímto onemocněním postižení musejí celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Tato dieta je náročná, protože lepek z pšenice, žita a ječmene se nachází nejen v potravinách, jako je pečivo a těstoviny, ale i v celé řadě potravin, kde by ho člověk nečekal (např. uzeniny, cukrovinky).
Nicméně její dodržování je nutné, protože jinak hrozí těmto lidem
nejen nepříjemné průjmy, zvracení a potíže s trávením, ale i chudokrevnost,
osteoporosa, vyrážka, zánět jater, postižení kloubů, dětem navíc porucha růstu
a vývoje a ve výčtu dalších projevů této nemoci by se mohlo ještě dlouho
pokračovat. Nic z toho si samozřejmě rodič pro své dítě nepřeje. Dosud se mělo
za to, že u dětí, které k tomu mají dědičnou dispozici, může onemocnění
vyprovokovat časná expozice lepku.
Podání mouky a jiných potravin s lepkem se
nedoporučovalo pro děti před skončeným šestým měsícem věku. Výsledky několika
studií skutečně potvrdily, že podání lepku před ukončeným třetím měsícem věku
je spojeno s vysokým rizikem rozvoje celiakie. Zároveň však bylo zjištěno, že u
dětí, které dostaly lepek po sedmém měsíci věku, pravděpodobnost vzniku nemoci
narůstá. Ideální se tak jeví zařazení lepku do stravy mezi čtvrtým a šestým
měsícem věku dítěte. A to vše se kupodivu týká i dětí kojených. I přesto, že
chce žena kojit do obecně doporučovaných dvou let dítěte, neměla by zavádění
příkrmů příliš oddalovat.
Tyto, až donedávna kacířské myšlenky, tak téměř jistě dají po čase vznik novým
doporučením pro výživu kojence. Naštěstí ty další věci ohledně výživy se už
nezměnily. I nadále platí, že strava pro kojence by měla být připravována z vody, která má garantovaný nízký obsah
dusičnanů. I nadále se jídlo dětem nesolí a nekoření. Ideální suroviny pro
domácí přípravu jsou co nejčerstvější.
Kvalitní příkrmy, vyrobené moderní
technologií z kontrolovaných surovin, jsou vhodnou alternativou. Pořád platí,
že nové potraviny se zavádějí postupně. Tvaroh je pro děti do roka věku
nevhodný, protože nadměrným množstvím bílkovin zatěžuje ledviny. Naproti tomu
bílý jogurt je dobrou volbou při přípravě ovocno-mléčných příkrmů. Neadaptované
kravské mléko, jakož i mléko jiných savců, není pro výživu kojence vhodné. A
jídlo musí být s láskou uvařené a podané, to je jisté.
Verča27 - čtenářka
ChytráŽena.cz