Mišpule japonská je teplomilná rostlina, nejčastěji se s ní setkáte v zemích jižní Evropy a Kalifornii. Jak napovídá její název, původně pochází z Asie, v Evropě se pěstuje asi od roku 700 našeho letopočtu. Stále zelený stromek není nijak mohutný, dorůstá výšky kolem čtyř metrů.
Kvete na podzim a v zimě drobnými bílými nebo světle růžovými kvítky, potřebuje tedy velmi teplé klima a nemrznoucí zimu. Na jaře dozrávají plody, které jsou spolu s jahodami prvním jarním ovocem. Jejich sezona je od konce dubna do začátku června. Pokud se v té době chystáte na dovolenou do Španělska nebo Itálie, určitě se nebojte toto vynikající ovoce ochutnat.
Plody jsou oranžové, velikosti švestky. Konzumuje se jejich dužina po odstranění slabé slupky, která se snadno z plodu sloupne. Uvnitř najdete dvě nebo tři semena v kožovité slupce, kterou rovněž snadno odstraníte.
Dužina je velmi křehká, vodnatá, osvěžující. Sladká a lehce nakyslá. Nejčastěji se konzumuje za syrova, používá se i do marmelád, ovocných džusů a alkoholických likérů. Syrové ovoce má blahodárný vliv na trávení, pomáhá jak při zácpě, tak i při průjmu. Působí diureticky a protizánětlivě, je vynikajícím přírodním lékem proti horečce.
Mišpule obsahují hodně vlákniny a minerálních látek, jsou dobrým zdrojem draslíku, fosforu, železa a vápníku, vitamínu B, C a karotenoidů.
Velkou vzácností je med z mišpulí, který je velmi sladký. Je velikou vzácností, protože rostlina kvete v zimním období a včely i v teplých krajích jsou už většinou uložené k zimnímu spánku. Produkuje se na Sicílii, kde je velmi teplé klima i v zimních měsících.
Pokud jste si z dovolené přivezli semena a chcete si rostlinu vypěstovat, udržujte ji na slunném místě, pozor na studený vítr a přílišnou zálivku. V zimě nesnese teploty pod nulou, proto se často roubuje na hloh, který mrazy snáší dobře. Jelikož kvete v zimě, plodů se pravděpodobně nedočkáte. Stromek je ale velmi dekorativní, i bez plodů bude ozdobou vaší zahrady.
Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz