Podtitul: 50 nejchutnějších receptů
Autoři: Kolláriková Zdeňka, Mach Ivan
Nakladatelství: Grada
Brožovaná vazba
Formát: 140 x 210 mm
Počet stran: 108
Datum vydání: 13.06. 2013
Cena: 199 Kč
Kniha pro všechny, kteří chtějí vařit zdravě, přináší 50 chutných receptů z tzv. zdravých a BIO potravin. Zajímavé, jednoduché, většinou i rychle realizovatelné, ale chuťově velice atraktivní pokrmy z BIO surovin, budou mít chuť vařit i úplní začátečníci, ale neurazí ani velmi zkušené kuchaře. V úvodní části se čtenář seznámí se zdůvodněním, proč by se měl pídit po netradičních a tzv. zdravých potravinách, jak by si je měl vybírat, kde a od koho je nakupovat a proč jimi nahrazovat některé tradiční potraviny.
Publikace je zajímavá pro širokou veřejnost, určitě velmi dobře poslouží maminkám, které chtějí vařit dětem s případnými projevy alergií nebo jako prevenci proti nim, prodejcům tzv. zdravé výživy a bio-potravin a výživovým poradcům, kteří v ní najdou tipy pro své klienty.
Jídla uvařená podle receptů v knize ochutnalo za posledních pět let několik set účastníků kurzů vaření Zdeňky Kollárikové, kterou mohou zájemci o správnou výživu znát z vysílání Dobré ráno, kde pravidelně ukazuje, jak zdravě vařit.
Ukázka z knihy Moje BIO pochoutky:
300 g čokolády na vaření
10 lžic horké vody
250 g másla
7 vajec
280 g třtinového cukru
170 g bio celozrnné špaldové mouky
2 lžičky vinného kamene
bourbon vanilka
Nalámanou čokoládu pomalu rozpouštíme a rozmícháme v horké vodě, do hladké směsi vmícháme máslo. V míse ušleháme celá vejce s třtinovým cukrem, přidáme vanilku, mouku promíchanou s vinným kamenem a nakonec přilijeme prochladlou čokoládovou směs. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Vlijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 stupňů. Zchladlý korpus vyklopíme na mřížku. Na polití dortu rozpustíme dalších 200 g čokolády, rozetřeme ji po povrchu dortu, dokud ještě úplně
neztuhla, ozdobíme pekanovými ořechy a marcipánem.
O autorech knihy Moje BIO pochoutky:
Zdeňka Kolláriková
Manažerka obchodu se zdravou výživou. Lektorka vzdělávacích kurzů, výživová poradkyně NUTRIS, registrovaná koučka MINDSET COACH. Je propagátorkou bio potravin a zdravého vaření. Přispívá do časopisů a novin. Spolupracuje se školami, stravovacími zařízeními, připravuje jídelníčky a receptury pro sportující děti a mládež, přednáší pro různé organizace. Od roku 2006 pořádá workshopy, kurzy vaření a ochutnávky, které se těší velké oblibě. Vymýšlí nové receptury. Má skutečný dar inspirovat a nadchnout a slučovat v kuchyni i zdánlivě neslučitelné. Tvoří pokrmy, které jsou zdravé, ale zároveň krásně vypadají a úžasně chutnají. Boří mýty o tom, že co je zdravé, není dobré.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Jako vedoucí výzkumný a vývojový pracovník působil na mnoha pracovištích chemického a potravinářského průmyslu. Od sedmdesátých let se věnuje výživovému poradenství a odborné sportovní a dietologické publicistice. Je autorem mnoha titulů, překladů, odborných publikací a přednášek o výživě, rediguje výživu v odborném magazínu Muscle&Fitness od počátku vycházení. V osmdesátých letech působil jako předseda Výboru svazu kulturistiky ČSTV, jako rozhodčí, trenér a manažer vrcholových sportovců. Nyní je lektorem řady vzdělávacích kurzů, odborným garantem akreditovaného kurzu Nutris(r) a přednáší výživu na 1. lékařské fakultě UK, FSS Masarykovy univerzity v Brně a VŠ Palestra. Je prezidentem Aliance výživových poradců ČR a byl jmenován soudním znalcem v oboru výživy.
Knihu Moje BIO pochoutky - 50 nejchutnějších receptů koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Grada.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz