Za velkých emocí odešel David a Ivetu při grilování
zachránila kouzelná zástěra, jinak by to byl jasný vyhazov. Její pstruzi se
utopili i s talířem ve Vltavě. Další kolo začíná šéfovou ranní přepadovkou. Přijel
na kontrolu, nebo na snídani? To sotva, v hrnci objevil prasklé párky a
přešla ho chuť. „I bordel má mít určitej řád,“ tvrdí Zdeněk Pohlreich a zadává
další úkol.
Pojede se nakupovat do supermarketu. „Jste privátní kuchaři a
uvaříte luxusní večeři pro dvě osoby. Máte patnáct minut na výběr surovin
a při nákupu přemýšlejte o tom, že máte jen třicet pět minut na vaření.
Rozpočet je tisíc korun na každého,“ říká šéf a rozdává pět tisícikorun.
„Utraťte to a ať je to nóbl!“ dodává.
Další den bude svatba! A soutěžící čeká překvapení. Co se ukrývá v krabici na pracovním stole? Maso, z něhož
se bude vařit úžasné jídlo. Na Ivetu se vyplazuje uzený hovězí jazyk, na Petra čeká telecí
ledvina, Robert získal delikátní langustinu
a Lukáš králíka. Nesoutěží jen ženich Jarda. Vypadnou dva kuchaři, kterým se
jídlo povede nejméně. Je to kruté, ale v úterý 9. listopadu ve 21.20 to bude na
Primě opět Na nože!
Večeře pro dobrého klienta
Imunitní zástěra nabývá na důležitosti, o tom vědí mnozí
své. V supermarketu všichni běhají, jako když do nich střelí. Horší je, že
zamýšlené potraviny nejsou vždycky k sehnání. Petr zatoužil měsíc po konci
sezony po chřestu, který nebyl na skladě, a musí změnit plány. Iveta hledá
chlazené ryby, pošlou ji ale k mraženým. O ryby je velký zájem, protože je
to ideální surovina na půlhodinovou přípravu. Mají ale jenom pangasia, pstruha,
tolstolobika a ani rejstřík nabízeného masa není závratný. Prodavačky nedokážou
poradit tak rychle, jak by naši soutěžící v prostoru, kde se neorientují,
potřebovali. Předseda poroty ví, že nakoupit zboží v supermarketu a uvařit
z toho večeři není pro kuchaře úplně jednoduchá věc. „Přece jen tak
nevaříte úplně běžně, v restauraci máte jiné zdroje, udělat večeři
v půlhodině pro dobrého klienta je pěkný stres,“ uvědomuje si Zdeněk
Pohlreich. Ve studiu to vypadá, že je Iveta už hotová. Nebo jen čeká na
brambory? „Takhle to dělají amatéři, jsou hotoví už na začátku,“ rýpne si do ní
Jarda, který dělá salát s krevetami. „Kdyby sis objednal domů kuchaře,
čekal bys, že ti udělá salát?“ ptá se pochybovačně šéf Jardy.
Zdeněk Pohlreich
si ale představoval něco trošku luxusnějšího, v čem by si krevety zahrály
víc. Petr je rychlý. Chtěl bílou rybu, nakonec vzal zavděk tolstolobikem. Je to
od něj provokace? Petr je
hračička a chce dokázat, že i z nijak zvláštní ryby dokáže připravit
zážitkovou gastronomii. Šéf má ale jasno: „Tolstolobik je jako všechno, co sem
přijelo z Ruska. Možná dobrý pro ně, ale tady je ta civilizace zaplaťpánbů o kousek dál.“ A jak dopadl Ivetin losos
a brambory se smetanovo-koriandrovou omáčkou? „Podkova z lososa působí
dost hospodsky, a když mi na stole přistane celá brambora ve slupce, copak
tohle je nějaká luxusní večeře?“ diví se hlavní arbitr. Navíc losos je u kosti
ještě celý syrový a smetanová omáčka je k tučné rybě příliš mastná. Špatná
volba. Robert pochopil zadání.
Zástěra mu zatím vždy proklouzla mezi prsty,
získá ji tentokrát? „U večeře pro dva je vždycky fajn, když část jídla
konzumují ti dva společně,“ chválí šéf jeho nápad s pekáčkem gratinovaných
brambor. Společné jídlo vytváří atmosféru sounáležitosti, lidi sbližuje, jinak
je ale jeho telecí steak s hlívou ústřičnou dobré, ale celkem obvyklé
jídlo. Esteticky nejpovedenější balíček vykouzlil Lukáš ze pstruha a opečených brambůrků se zeleninou. Jídlo bylo dobře ochucené a zaujalo na
první pohled. Ocení porota jeho snahu o perfektní výkon?
Párky v rohlíku a fine dining
Jarda se žení a na zbylou čtyřku čekají krabice s
překvapením. Pro někoho příjemným, pro jiného šokujícím. „Suroviny, jaké tady
máte, se vyskytují na menu všech světových restaurací, kde se vaří vnitřnosti
daleko víc než v minulosti. Každý připraví fine dinig, půjde
o luxusní prezentaci zadané suroviny,“ zadává šéf nový úkol. Roman Vaněk si
k tomu žádá také jednu přílohu a jednu omáčku a Eva Filipová chce, aby
výsledný produkt vypadal jako v luxusní restauraci. Na splnění úkolu mají
soutěžící kuchaři sedmdesát minut. Iveta nemá štěstí, zírá na hovězí uzený
jazyk, kterého se štítí. Na Petra čeká telecí ledvina, zpočátku ani neví, o co
jde. Robert udělá císařského garnáta a na Lukáše vyšel králík, kterého
připravuje snad podruhé v životě. Jarda si mezitím užívá na svatbě.
Z jeho svatební hostiny by ale šéfa trefil šlak. Hosté dostanou párek
v rohlíku a pivo! Prý musejí šetřit, doba je zlá a čekají rodinu. Perné chvilky
zažívají jeho soupeři v kuchařském studiu. Iveta to snad vzdá, vůbec
nechce na jazyk sáhnout. Petr se zorientuje během pěti minut, i když telecí
ledvinu nikdy nedělal. Robert by zase vařil mnohem raději vnitřnosti než
langustinu, kterou musí nejdřív pečlivě očistit. Lukáš se pokusí o králičí
roládu. Iveta jazyk nakonec vezme na milost a uvaří ho s bramborovou kaší a
křenovou omáčkou.
Jak dopadla Petrova telecí ledvina s bramborovým fondantem a zeleninovou pěnou? Robert uvaří garnáty s rizotem a hodně výraznou omáčkou. Jemná chuť darů moře prohrává souboj s aromatickým sosem – inu, zkušenost dělá mistra. A co Lukášův králičí hřbet obalený ve slanině, nudle s estragonem a špenát? Vystrašené kvarteto čeká na další ortel. „Jelikož potřebujeme udělat radikální řez, dnes vypadnete dva,“ dorazí je šéf. Kdo to odnese? A pro koho přijede limuzína, aby si užil zbytek dne možná ještě lépe než ženich? Jarda se má zatím dobře. Pije, tančí, baví se u karaoke show. Ale už zítra to bude pro čerstvého ženáče opět Na nože!
Zdroj: Prima
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz